Σε μάστιγα για τα παιδιά εξελίσσονται οι δηλητηριάσεις. Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι θάνατοι από τυχαίες δηλητηριάσεις στα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 2% όλων των θανάτων από ατυχήματα, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 5% στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η θνησιμότητα από τυχαίες παιδικές δηλητηριάσεις είναι 1 στα 1.000 παιδιά, με την Ελλάδα να κατέχει την 7η θέση μεταξύ των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Κέντρο Δηλητηριάσεων καταγράφει σε ετήσια βάση 46.000 δηλητηριάσεις, από τις οποίες περίπου οι μισές αφορούν παιδιά. Η ηλικία των 2 – 4 ετών είναι η πλέον επιρρεπής (66% του συνόλου των παιδικών δηλητηριάσεων), λόγω της μεγάλης περιέργειας και της άγνοιας κινδύνου που την χαρακτηρίζουν.
Στη συντριπτική πλειονότητα, οι δηλητηριάσεις συμβαίνουν μέσα στο σπίτι τις πρωινές ώρες (9 – 10 π.μ.) και τις απογευματινές (4 – 7 μ.μ.). Τα είδη οικιακής χρήσης (απορρυπαντικά, καθαριστικά, χλωρίνη κτλ.) «ευθύνονται» σε ποσοστό (30%), για δηλητηριάσεις, ακολουθούν τα καλλυντικά (9 – 10%), διάφορες χημικές ουσίες (7%), πετρελαιοειδή (3 – 4%), η ναφθαλίνη (3%), η μάσηση τσιγάρου ιδίως κατά τη βρεφική ηλικία (10%), νέφτι (5%), μελάνι (4%), χρώματα (1,8%), γεωργικά φάρμακα (1,7%) και διορθωτικά υγρά (1,3%).
Από το σύνολο των δηλητηριάσεων, ένα ποσοστό αντιστοιχεί σε απόπειρες αυτοκτονίας, παρόλο που αυτές δεν είναι συχνές (2%). Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός ότι μπορούν να συμβούν στις ηλικίες των 7 – 14 ετών.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών του 40ου Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία στη Θεσσαλονίκη.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.