Κύστεις και όγκοι σπληνός

Κύστεις

Οι πιο συνήθεις κύστεις είναι οι παραστιτικές (εχνινόκοκκος). Αυτές μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να εκδηλωθούν με σπληνομεγαλία (αύξηση των ορίων του σπληνός). Στην ακτινογραφία μπορεί να είναι ορατή η ασβεστοποίηση του κυστικού τοιχώματος. Ειδικές ορολογικές εξετάσεις θέτουν τη διάγνωση. Η αντιμετώπιση είναι σπληνεκτομή.

Αλλες κύστεις είναι δερμοειδείς επιδερμοειδείς ενδοθηλικές και ψευδοκύστεις (μετά από κάκωση σπληνός). Πολλές φορές η διάγνωση είναι αμφίβολη, γίνεται σπληνεκτομή για να αποκλεισθεί κακοήθεια. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, προτιμάται η μερική σπληνεκτομή ή η παρακολουθηση της κύστης.

Ογκοι

Ο σπλήνας αποτελεί συχνή θέση μετάστασης όγκων μαστού, πνεύμονα και δέρματος (μελάνωμα). Οι μεταστατικοί όγκοι είναι συχνά ασυμπτωματικοί, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν με σπληνομεγαλία και ρήξη σπληνός. Η σπληνεκτομή ενδείκνυται αν η νόσος δεν έχει εξαπλωθεί και άλλο σημείο. Τα κυριότερα πρωτοπαθή νεοπλάσματα του σπλήνα είναι αγγειακά, καλοήθη και κακοήθη.

Τα αιμαγγειώματα ανευρίσκονται τυχαία στο σπλήνα, που αφαιρείται για άλλη αιτία. Τα αιμαγγειοσαρκώματα εκδηλώνονται με σπληνομεγαλία, αιμολυτική αναιμία, ασκίτη, ρήξη σπληνός ή εξίδρωμα του υπεζωκότα. Είναι επιθετικοί όγκοι με κακή πρόγνωση. Τα λεμφαγγειώματα είναι κύστεις που επενδύονται από ενδοθήλιο και μπορεί να εκδηλωθούν με σπληνομεγαλία. Το λεμφαγγειοσάρκωμα μπορεί να εμφανισθεί στα πλαίσια ενός λεμφαγγειώματος.

Η αντιμετώπιση για τους όγκους που προαναφέρθηκαν είναι σπληνεκτομή.

Διαβάστε επίσης