Μία ηλεκτρονική συσκευή, η οποία αντικαθιστά εν μέρει την όραση σε ασθενείς, που εξ΄αιτίας κάποιου τραυματισμού την έχουν χάσει, έχει τοποθετηθεί με επιτυχία σε οκτώ ασθενείς, οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να κινούνται με σχετική άνεση και να ξεχωρίζουν αντικείμενα. Τα πλεονεκτήματα και ο τρόπος λειτουργίας της πρωτοποριακής συσκευής παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή νευροχειρουργικής, στο πανεπιστήμιο του Saint Louis των ΗΠΑ, Δρ. Kenneth R. Smith, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τεχνητών Οργάνων στην Ν. Υόρκη. Ο Δρ. Smith είναι ένας από τους τέσσερις χειρουργούς στον κόσμο που πραγματοποιούν την διάρκειας τριών ωρών χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης της συσκευής, η οποία πλέον διατίθεται στο εμπόριο.
Η συσκευή που μοιάζει να προέρχεται από τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, μιμείται την λειτουργία του οφθαλμού στέλνοντας ερεθίσματα στο κέντρο της όρασης στον εγκέφαλο.
Το κόστος του ηλεκτρονικού αυτού ματιού είναι προς το παρόν ιδιαίτερα υψηλό, και υπολογίζεται περίπου στα 98.000 δολάρια. Η συσκευή αποτελείται από ειδικά γυαλιά, που μοιάζουν με γυαλιά ηλίου, στα οποία έχουν ενσωματωθεί μικροκάμερα και μικροεπεξεργαστής. Τα επεξεργασμένα ηλεκτρονικά σήματα μεταφέρονται στο οπτικό κέντρο του εγκεφάλου με ειδικά εμφυτευμένα ηλεκτρόδια.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι με την μέθοδο αυτή δεν αποκαθίσταται η φυσιολογική όραση, αλλά οι ασθενείς βλέπουν λάμψεις φωτός, τις οποίες μαθαίνουν να ερμηνεύουν, και να έχουν με αυτό τον τρόπο μία εικόνα των αντικειμένων που βρίσκονται γύρω τους.
Με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να κινούνται πλέον σε χώρους με πολλά αντικείμενα και εμπόδια χωρίς πρόβλημα, ή ακόμα και να οδηγούν με μικρή ταχύτητα οχήματα.
Αν και είμαστε ακόμα μακριά από την ημέρα εκείνη που η επιστήμη θα μπορεί να καυχηθεί ότι μπορεί να μιμηθεί με τεχνητά μέσα τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, κάθε βήμα που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση, προσφέρει ελπίδα ανακούφιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε χιλιάδες ανθρώπους.
Διαβάστε επίσης
- Κέντρο Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς στο Mediterraneo Hospital
- Ελέγξτε την όραση σας στον υπολογιστή σας
- Η καταγραφή του ανθρώπινου DNA δίνει νέες προοπτικές στην επιστήμη
- Ναι στη χρήσιμη επιστήμη λένε οι Γάλλοι
- Η επιστήμη γεννά. Η γυναίκα τίκτει. Ο άνδρας;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.