Η εισαγωγή περισσότερων από 5.000 τροφίμων με χαμηλά ή και καθόλου λιπαρά, στην αγορά, κατά την τελευταία δεκαετία, πιθανόν να έχει συμβάλει στην επιδημία της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούν να καταναλώνουν απεριόριστες ποσότητες από τρόφιμα που περιέχουν χαμηλά λιπαρά, όπως για παράδειγμα γλυκά και μπισκότα με μειωμένα λιπαρά ή παγωτό με βάση το γιαούρτι.
Σύμφωνα με την έκθεση, κάποια τέτοια τρόφιμα μπορεί να περιέχουν λιγότερα λιπαρά σε σχέση με το συμβατικό προϊόν που περιέχει όλα τα λιπαρά, αλλά συχνά περιέχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη, που μπορεί να τα κάνει να αποδίδουν ακόμη περισσότερες θερμίδες.
Οπως υποστηρίζει η Δρ. Judith Wylie-Rosett, η οποία συνέταξε την έκθεση, συχνά οι άνθρωποι ξεχνούν την έννοια της ποσότητας όταν καταναλώνουν τροφές με μειωμένα λιπαρά.
Οι καταναλωτές θα πρέπει πάντα να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους διατροφικούς πίνακες που φέρουν τα τρόφιμα στις συσκευασίες τους και να υπολογίζουν το πόσες θερμίδες αποδίδει μία μερίδα από κάποιο προϊόν με μειωμένα λιπαρά.
Μάλιστα ο Δρ. Henry Anhalt, ο οποίος διευθύνει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους για παιδιά, στο κέντρο Maimonides Medical Center του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει ότι όλα τα γλυκά, με χαμηλά ή μειωμένα λιπαρά, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλα τα υπόλοιπα γλυκά και να καταναλώνονται με μέτρο.
Είναι γεγονός ότι η εισαγωγή των light τροφών στην αγορά όχι μόνο δεν έχει μειώσει τα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο, αλλά παρατηρείται μία συνεχής αύξηση των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων.
Διαβάστε επίσης
- Πίνουν, καπνίζουν, τρώνε πολύ, αλλά ζουν πολλά χρόνια οι Αυστραλοί
- Ευχηθείτε στον πατέρα σας Χρόνια Πολλά
- Πίτσα: Πολλές θερμίδες, πολλά λιπαρά και πολύ αλάτι
- Μη στεναχωριέστε για να ζήσετε πολλά χρόνια
- Χαμηλά λιπαρά και άσκηση καθυστερούν τον καρκίνο του προστάτη
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.