Το παγωτό αποτελεί το γλυκό του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους. Ιδιαίτερα τώρα που θα “σφίξουν οι ζέστες” ένα παγωτό, εκτός από τη γλυκιά του γεύση, μπορεί να προσφέρει και στιγμές δροσιάς. Τι θα πρέπει να προσέξουμε όμως όταν αγοράζουμε παγωτό;
Ποιό είναι το καλύτερο παγωτό που μπορούμε να επιλέξουμε; ξυλάκι ή κυπελάκι, κανονικό ή light; χύμα ή συσκευασμένο;
Το Care σας παρέχει χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή του παγωτού, σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή και διατροφική του αξία, αλλά και το πότε δεν πρέπει να επιλέξετε παγωτό, καθώς η σύνθεσή του, ο τρόπος συντήρησής του, αλλά και το ό,τι καταναλώνεται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες το καθιστούν ένα ιδιαίτερα ευπαθές τρόφιμο.
Οι θερμίδες του παγωτού
Αν σας απασχολεί το πόσες θερμίδες προσλαμβάνετε ή μετράτε τις θερμίδες σας για να χάσετε και κανένα κιλό εν όψει του καλοκαιριού, μπορείτε να ανατρέχετε στους πίνακες θρεπτικής αξίας που αναγράφονται στα συσκευασμένα παγωτά.
Συνήθως η αναφορά γίνεται στα 100 γραμμάρια προϊόντος, γι΄αυτό πολλές φορές θα πρέπει να κάνετε τον υπολογισμό, καθώς κάποια παγωτά ξεπερνούν τα 100 γραμμάρια άρα αποδίδουν περισσότερες θερμίδες.
Γενικότερα τα παγωτά, σε ξυλάκι, τα οποία δεν έχουν επικάλυψη σοκολάτας αποδίδουν λιγότερες θερμίδες από ένα απλό ξυλάκι. Σε ό,τι αφορά στα κυπελάκια, τα πολύ σύνθετα παγωτά που σας θυμίζουν παρφέ είναι ενισχυμένα σε θερμίδες, καθώς μπορεί να περιέχουν και αυγό ή κρέμα γάλακτος, τα οποία αυξάνουν σημαντικά και την περιεκτικότητα σε χοληστερόλη αλλά και λίπος και μάλιστα κορεσμένου.
Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και τα παγωτά γρανίτα ή σορμπέ, τα οποία περιέχουν ελάχιστα ή και καθόλου λιπαρά και αποδίδουν γενικότερα χαμηλότερες θερμίδες.
Για όσους μετρούν και την τελευταία θερμίδα υπάρχουν πάντα και τα παγωτά light, τα οποία ναι μεν αποδίδουν λιγότερες θερμίδες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η ενεργειακή τους αξία είναι αμελητέα. Για παράδειγμα ένα light παγωτό ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 200 θερμίδες. Προσοχή λοιπόν, γιατί light δε σημαίνει μηδενικές θερμίδες.
Στο χύμα παγωτό και πάλι οι γεύσεις των φρούτων αποδίδουν λιγότερες θερμίδες από κάποια κρέμα ή σοκολάτα, ενώ το παρφέ και κάποιες άλλες “περίεργες” γεύσεις κρατούν τα θερμιδικά πρωτεία.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν και παγωτά με βάση το γιαούρτι τα οποία προσφέρουν τη δροσιά του παγωτού με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. Και εδώ όμως χρειάζεται μέτρο. Οχι επειδή έχει βάση το γιαούρτι να φάτε 4 μπάλες…
Για να μη σας …φάει το παγωτό
Τα παγωτά όπως, και τα περισσότερα κατεψυγμένα τρόφιμα, είναι ιδιαίτερα ευπαθή και η κακή διατήρηση ή οι κακές συνθήκες υγιεινής στον τόπο πώλησης ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
Ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, όπου παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στις θερμοκρασίες πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην αγορά παγωτών.
Να μην επιλέγετε παγωτά που έχουν εμφανή ελαττώματα στη συσκευασία τους και να μην αγοράζετε παγωτά για τα οποία υπάρχει υποψία ότι έχουν λιώσει και ξανά-παγώσει, διότι η διαδικασία αυτή ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
Ενδείξεις ότι τα παγωτά έχουν λιώσει και ξανά-παγώσει είναι οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου και αποχρωματισμένες περιοχές στην κύρια μάζα του παγωτού, καθώς και οι παραμορφωμένες συσκευασίες τους.
Να μην αγοράζετε παγωτό όταν αμφιβάλλετε για την ποιότητά του, όταν δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα και όταν παρατηρείτε προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη.
Να προμηθεύεστε παγωτά από καταψύκτες που έχουν θερμοκρασία χαμηλότερη των -18 βαθμών Κελσίου, οι οποίοι οφείλουν να είναι καθαροί και δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γεμάτοι.
Οι καταψύκτες δε θα πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και δε θα πρέπει να περιέχουν άλλα προϊόντα.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο χύμα παγωτό, μια και σημειώνονται περιπτώσεις νοθείας, σε αντίθεση με το παγωτό βιομηχανικής παραγωγής όπου δεν παρουσιάζονται ανάλογα περιστατικά.
Μάλιστα σε παλαιότερη έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) είχε βρεθεί ότι τα ποσοστά νοθείας στο χύμα παγωτό κυμαίνονται μεταξύ 15 και 20%, σε αντίθεση με το παγωτό βιομηχανικής παραγωγής όπου δεν παρουσιάστηκαν ανάλογα περιστατικά.
Η κατανάλωση ‘ανωνύμου’ παγωτού από βιοτεχνίες και εργαστήρια μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία σας, ενώ οι ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση εντοπισμού ακόμα και σοβαρών παραβάσεων δεν αποτρέπουν μια πιθανή επανάληψη.
Το παγωτό αποτελεί αναμφισβήτητα απόλαυση για μικρούς και μεγάλους. Ομως όπως ισχύει για όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή του, και ιδιαίτερα στα παιδιά.
Σε καμία περίπτωση τα παγωτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν κύρια γεύματα ή φυσικές τροφές όπως το φρέσκο γάλα, το γιαούρτι ή τα φρούτα, που πρέπει να αποτελούν σημαντικό τμήμα της καθημερινής διατροφής.
Διαβάστε επίσης
- Οι τροφές που μας χορταίνουν περισσότερο
- Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις θερμίδες
- Μελομακάρονα εναντίον κουραμπιέδων
- Πόσο παχαίνουν τα ποτά;
- Παιδική παχυσαρκία: τι φταίει;
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.