Τα πλεονεκτήματα που έχει η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη μας τονίζει με ανακοίνωση της η Greenpeace, η οποία καλεί την πολιτεία να μην προχωρήσει στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν θεσπιστεί για την προώθηση της χρήσης τους.
Η ανακοίνωση της Greenpeace
Ηλιακοί Θερμοσίφωνες – Όχι στην Κατάργηση των Φοροαπαλλαγών
Γιατί οι κάτοικοι της πιο ηλιόλουστης χώρας της Ευρώπης να ξοδεύουν χρήματα και να επιβαρύνουν το περιβάλλον κάθε φορά που χρειάζονται ζεστό νερό;
Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να περικόψει το λογαριασμό του ηλεκτρικού μέχρι και 40%. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας κοστίζει λιγότερο από 1.000 ευρώ και στη διάρκεια ζωής του το ηλιακό αυτό σύστημα θα έχει εξοικονομήσει περίπου 2.000 ευρώ από λογαριασμούς ρεύματος, ενώ συγχρόνως θα έχει αποφευχθεί η έκλυση 28 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, ένας μέσος ηλιακός θερμοσίφωνας μειώνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού κατά 100 ευρώ περίπου, ενώ συγχρόνως αποσοβείται η έκλυση 1,4 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Πάνω από ένα εκατομμύριο καταναλωτές στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τον ήλιο για ζεστό νερό. Με κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον ήλιο αποφεύγεται η έκλυση ενός τουλάχιστον κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα βασίζεται στο λιγνίτη και το πετρέλαιο.
Πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας, τα ηλιακά συστήματα παρέχουν μια σειρά από επιπλέον πλεονεκτήματα, όπως: αθόρυβη λειτουργία, αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής, απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές, δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες, ελάχιστη συντήρηση.
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς
Αξιοποιήστε τον ήλιο για παραγωγή ζεστού νερού. Βάλτε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα στο σπίτι σας. Συνδέστε τον με τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων για ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος.
Τι μπορούν να κάνουν οι αρμόδιοι
Αυτή τη στιγμή, το μόνο οικονομικό κίνητρο που ισχύει για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες σε κατοικίες είναι οι μειώσεις του φορολογητέου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, η δαπάνη για την αγορά και εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα εκπίπτει κατά το 75% του συνόλου της από το φορολογητέο εισόδημα. Αυτό μεταφράζεται σε μία μέση έκπτωση της τάξης του 18,5%, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει έως και 30%, επί του συνολικού κόστους του συστήματος.
Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος (Μάρτιος 2002), προτείνεται η κατάργηση αυτής της φοροαπαλλαγής. Τυχόν κατάργηση αυτού του κινήτρου θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη διείσδυση των ηλιακών θερμοσιφώνων στον οικιακό τομέα. Αντίστοιχη εμπειρία υπήρξε στη δεκαετία του 80 όταν και πάλι καταργήθηκε για ένα διάστημα το καθεστώς φοροελαφρύνσεων για τα ηλιακά συστήματα.
Η Greenpeace ζητά
Η Greenpeace ζητά όχι μόνο να διατηρηθεί η φοροαπαλλαγή για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τα άλλα οικιακά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά επιπλέον:
1. Η έκπτωση να μην είναι πλέον ποσοστό του εισοδήματος αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό για όλους (π.χ. 300 ευρώ).
2. Να μειωθεί ο ΦΠΑ των τιμών των ηλιακών θερμοσιφώνων από 18% σε 8%. Με το ισχύον καθεστώς, η ενέργεια που καταναλώνουμε από το ηλεκτρικό δίκτυο φορολογείται κατά 8% ενώ τα συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 18%. Συνεπώς, η κατανάλωση (και συχνά η σπατάλη) ενέργειας φορολογείται λιγότερο από την εξοικονόμηση ενέργειας. Η μείωση του ΦΠΑ των συστημάτων ΑΠΕ θα καταργήσει αυτή την στρέβλωση της αγοράς.
3. Να προωθηθεί η χρήση των ηλιακών θερμοσιφώνων σε όλες τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται η χρήση ηλιακών συστημάτων στα κτίρια του Ολυμπιακού Χωριού!
4. Να γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα στις νέες κατοικίες.
Ξέρετε ότι…
… Κάθε φορά που κάνει κάποιος ένα ντους με ζεστό νερό από τον
ήλιο,
αποφεύγεται η έκλυση τριών κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην
ατμόσφαιρα;
Οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες και να πιέσουν τη ΔΕΗ για ενημέρωση και κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας στα τηλέφωνα 010 3287100 για την Αθήνα και 0310 360000 για τη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.