Οι οικογενειακές συνθήκες διατροφής, η πρόσληψη ή μη ύδατος , η παρουσία ή η απουσία διαφόρων ιχνοστοιχείων από το νερό, το επάγγελμα, το κλίμα και διάφοροι γεωγραφικοί παράγοντες ενοχοποιούνται για το σχηματισμό της νεφρολιθίασης. Ο σχηματισμός λίθων στα νεφρά αποτέλεσε το θέμα διεταιρικής συζήτησης που διεξήχθη κατά την διάρκεια των εργασιών του 28ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 25 Μαΐου στην Αθήνα
Η λιθίαση του ουροποιητικού είναι πάθηση που προσβάλλει το ανθρώπινο είδος από την αρχαιότητα. Οι πρώτες περιπτώσεις αφορούν λίθους νεφρών και ουροδόχου κύστεως που ανακαλύφθηκαν σε Αιγυπτιακές μούμιες του 4.800 π.χ.
Η συχνότητα της νεφρολιθίασης ανέρχεται στο 2-3% του γενικού πληθυσμού. Η καλή γνώση της φυσικοχημείας και της παθογένεσης της νεφρολιθίασης έχει συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη της επίπτωσης και της υποτροπής της νόσου.
Τα γενικά προληπτικά μέτρα για την νεφρολιθίαση μπορεί να συνοψισθούν στα ακόλουθα:
– Διατήρηση του όγκου των ούρων του 24ωρου, στα 3λίτρα. Η υψηλή πρόσληψη υγρών μειώνει τον κορεσμό του φωσφορικού ασβεστίου, του οξαλικού ασβεστίου και του ουρικού μονονατρίου και αυξάνει την ουδό στην οποία το οξαλικό ασβέστιο κρυσταλλοποιείται.
– Περιορισμός της ημερήσιας κατανάλωσης κρέατος. Οι πρωτεΐνες αυξάνουν το ασβέστιο, τα οξαλικά και το ουρικό οξύ των ούρων και την πιθανότητα σχηματισμού λίθου ακόμη και σε φυσιολογικά άτομα.
– Περιορισμός των τροφών και των ποτών που είναι πλούσια σε οξαλικά (όπως κόκα κόλα)
– Κατανάλωση δημητριακών με φυτικές ίνες. Η ίνα, ή το φυτικό της όξινο στοιχείο δεσμεύει το εντερικό ασβέστιο και μειώνει την απορρόφηση του.
– Περιορισμός του αλατιού. Οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα νεφρολιθίαση είναι πιο ευαίσθητοι στο νάτριο από ότι τα φυσιολογικά άτομα.
– Κανονική και όχι υπερβολική πρόσληψη των γαλακτοκομικών (όχι περισσότερο από τρία ποτήρια γάλα ημερησίως)
Οσον αφορά την αντιμετώπιση της, δεν υπάρχει άλλη πάθηση, όπως η νεφρολιθίαση, για την οποία να έχουν συμβεί τόσες επαναστατικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια.
Η εξωσωματική λιθοτριψία, η διαδερμική χειρουργική, η ουρητηροσκόπηση κααι οι λαπαροσκοπικές τεχνικές με την ευρεία εφαρμογή τους έχουν περιορίσει σε ελάχιστες περιπτώσεις την ανάγκη ανοικτής χειρουργικής επέμβασης.
Διαβάστε επίσης
- Τραύμα: Πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες μέχρι 40 ετών
- Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Αιτία διαβητικών ή παχύσαρκων ενηλίκων
- Τσιγάρο, αλκοόλ αιτία εμφάνισης προκαρκινικών καταστάσεων στο στόμα
- Η υπερτασική νόσος κύρια αιτία θανάτου κατά την κύηση
- Πρώτη αιτία θανάτου τα παιδικά ατυχήματα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.