Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Είναι η περιστοφή ενός τμήματος εντέρου γύρω από τον άξονα του μεσεντερίου, προκαλώντας απόφραξη τύπου κλειστής έλικας, που μπορεί να οδηγήσει σε στραγγαλισμό και γάγγραινα του εντέρου. Η συστροφή μπορεί να είναι συστροφή σιγμοειδούς, συστροφή τυφλού και συστροφή εγκαρσίου.
Συστροφή σιγμοειδούς
Αφορά το 90% των περιπτώσεων συστροφής του παχέως εντέρου και συμβαίνει σε χρόνια πάσχοντες και ηλικιωμένους αρρώστους.
Tα συμπτώματα είναι κοιλιακός πόνος, μετεωρισμός (φούσκωμα) κοιλίας και αδυναμία κένωσης.
Η διάγνωση γίνεται με ακτινολογικό έλεγχο, όπου στην απλή ακτινογραφία, το σιγμοειδές είναι διατεταμένο. Σε υποκλυσμό με υδατοδιαλυτή σκιαγραφική ουσία, παίρνουμε τη χαρακτηριστική εικόνα ‘ράμφους πουλιού’ στο σημείο της απόφραξης. Η χρήση του βαρίου απαγορεύεται.
Για την αντιμετώπισή της, σε περίπτωση περιτονίτιδος (μετά από γάγγραινα και ρήξη του εντέρου) ενδείκνυται η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Στις άλλες περιπτώσεις, η σιγμοειδοσκόπηση ή η κολονοσκόπηση είναι επιτυχής για την ανάταξη του εντέρου. Επειδή οι υποτροπές είναι συχνές, στους ασθενείς που αντιμετωπίζονται συντηρητικά, πρέπει να γίνεται σε δεύτερο χρόνο χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος.
Συστροφή τυφλού
Παρατηρείται σε νεώτερους ασθενείς και οφείλεται σε μεγάλο (μακρύ) τυφλό και δεξιό κόλο. Τα συμπτώματα είναι πόνος, ναυτία και έμετος.
Η διάγνωση γίνεται με ακτινολογικό έλεγχο, όπου η απλή ακτινογραφία κοιλίας δείχνει διάταση του τυφλού και η νόσος επιβεβαιώνεται με υποκλισμό με σκιαγραφικό.
Η συστροφή μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, με κολονοσκόπηση. Αν αποτύχει, καθώς και σε επιπλεγμένες περιπτώσεις επιλέγεται η χειρουργική θεραπεία. Η εγχείρηση είναι η επαναφορά του τυφλού στην αρχική του θέση, τυφλοπηξία (δηλαδή καθήλωση του τυφλού στην σωστή του θέση), ή δεξιά κολεκτομή.
Συστροφή εγκαρσίου
Είναι ο πιο σπάνιος τύπος volvulus. Η κλινική εικόνα, η διάγνωση και η αντιμετώπισή της είναι όπως και στο volvulus σιγμοειδούς.
Διαβάστε επίσης
Ειδική Παιδοχειρουργός