Οι γυναίκες χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ενώ δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση με την κατανάλωση του κρέατος και του συγκεκριμένου καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer.
Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν γυναίκες, οι οποίες είχαν μεταναστεύσει από την Ινδία ή την Ανατολική Αφρική στην Αγγλία, βρέθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν διατηρήσει την παραδοσιακή διατροφή τους, που βασίζονταν σε λαχανικά και όσπρια, είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με τις γυναίκες που υιοθέτησαν τη δυτικού τύπου διατροφή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη πρόσληψη λαχανικών και διαιτητικών (φυτικών) ινών είχαν τη μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού.
Δε βρέθηκε κάποια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το αν τελικά παίζει κάποιο ρόλο η κατανάλωση κρέατος, τα αποτελέσματα παρέχουν ενδείξεις ότι η μακροχρόνια διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, όπως είναι αυτή που παρατηρείται σε περιοχές της Νότιας Ασίας, πιθανόν να παρέχουν προστασία έναντι του καρκίνου του μαστού.
Διαβάστε επίσης
- Είναι συμβατή η χορτοφαγία με την εγκυμοσύνη;
- Χορτοφαγία, η πράσινη επιλογή
- Το φυλλικό οξύ προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
- Το κρασί προστατεύει και από το κοινό κρυολόγημα
- Η βιταμίνη D προστατεύει από τις καρδιοπάθειες
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.