Η μεγαλύτερη βιοτράπεζα του κόσμου, που θα συγκεντρώνει δείγματα DNA 500.000 Βρετανών, πήρε σήμερα το πράσινο φως από την βρετανική κυβέρνηση, η οποία θα την χρηματοδοτήσει αρχικά με το ποσό των 45 εκατομμυρίων στερλίνων. Η τράπεζα αυτή θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επιστήμονες να εξετάζουν γενετικούς παράγοντες, αλλά και τον τρόπο ζωής που είναι πιθανόν να επηρεάζουν την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, τα καρδιακά νοσήματα, το άσθμα και η νόσος του Αλτζχάιμερ.
Στη χρηματοδότηση της τράπεζας συμμετέχει και η Wellcome Trust, η μεγαλύτερη φιλανθρωπική ερευνητική οργάνωση του κόσμου, η οποία είχε και την ιδέα της δημιουργίας της τράπεζας πριν από τρία χρόνια.
Στο διάστημα που μεσολάβησε η πρόοδος ήταν σχετικά αργή αφού οι επιστήμονες έπρεπε να ακολουθήσουν όλους τους κανόνες δεοντολογίας στη συλλογή και ταξινόμηση των στοιχείων. Επίσης είχαν να αντιμετωπίσουν και τις επικρίσεις πολλων οργανώσεων που εξέφραζαν φόβους για εμπορευματοποίηση των γενετικών πληροφοριών και για το κατα πόσο οι πληροφορίες αυτές θα ήταν εμπιστευτικές.
Βασικά θέματα των συζητήσεων ήταν το απόρρητο των στοιχείων των
ασθενών και το ποιά θα ήταν η πρόσβαση των φαρμακοβιομηχανιών στα
στοιχεία αυτά.
Τα δείγματα DNA θα αρχίσουν να λαμβάνονται τα επόμενα δύο με τρία
χρόνια από εθελοντές και των δύο φύλων, ηλικίας 45 έως 69 ετών.
Καμιά οργάνωση ή εταιρία δεν θα έχει αποκλειστική πρόσβαση στα
στοιχεία, αν και οι φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν
τα αποτελέσματα ερευνών που θα γίνονται μέσα στην τράπεζα ως
βοήθεια στο σχεδιασμό νέων φαρμάκων και διαγνωστικών τεστ.
Οι πρώτοι καρποί του σχεδίου αυτού θα φανούν στον τομέα της ιατρικής και της φαρμακολογίας που ερευνά το γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στα ίδια φάρμακα. Οι επίστήμονες πιστεύουν πως με την βοήθεια που προσφέρει η αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα δημιουργηθούν “προσωπικά φάρμακα” που θα είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενή.
Η βρετανική αυτή βιοτράπεζα δεν είναι η πρώτη στον κόσμο, όμως είναι διπλάσια σε αριθμό δειγμάτων από αυτήν που λειτουργεί στην Ισλανδία, όπου η εταιρία βιοτεχνολιγίας deCODE genetics έχει συγκεντρώσει δείγματα από 270.000 ανθρώπους.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.