Εν όψει των εορτών του Πάσχα, οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ έχουν εντείνει τους ελέγχους τους σε όλα τα σημεία μαζικής πώλησης τροφίμων και εκτός λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών, ιδιαίτερα δε στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, που έχουν αυξημένη κατανάλωση στο πασχαλινό τραπέζι. Ο ΕΦΕΤ εύχεται σε όλους τους καταναλωτές ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και θυμίζει το “χρυσό κανόνα” του “μέτρου”, θεωρώντας ότι η αλόγιστη υπερκατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας. Ο ΕΦΕΤ, προκειμένου να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και για να βοηθήσει τις επιλογές τους, θεωρεί σκόπιμο να υπενθυμίσει τις παρακάτω απλές συμβουλές για την αγορά τροφίμων:
Προμήθεια αμνοεριφίων,
· Να μην αγοράζετε αρνιά και κατσίκια που δεν φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό – υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα εσφάγησαν σε μη ελεγχόμενους από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες χώρους και κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες.
· Να μην παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή, όπως αυτή της αμμωνίας, στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα.
· Τα σπλάχνα τους, συκώτι, καρδιά, νεφροί να μην φέρουν οζίδια και κύστεις. Αν επιλέξετε κατεψυγμένα φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
· Τα “εντεράκια” που θα αγοράσετε για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
Όλες οι σφραγίδες που πρέπει να φέρουν τα εγχώριας προέλευσης κρέατα είναι χρώματος μπλε (κυανό) εκτός της σφραγίδας με την ένδειξη “ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ” η οποία θα είναι χρώματος πράσινου και επισημαίνει ότι πρόκειται για κρέατα εισαγόμενα από τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζουμε, ότι σε αιγοπρόβατα ηλικίας έως 12 μηνών απαγορεύεται μόνο ο σπλήνας, ο οποίος θα πρέπει να αφαιρείται στο σφαγείο και να μην περιέχεται στη “συκωταριά” που διατίθεται προς πώληση στον καταναλωτή. Στα ζώα αυτά επιτρέπονται όλα τα υπόλοιπα τμήματα, περιλαμβανομένων και των σπλάχνων (έντερα, πνεύμονες, κ.λ.π.) όπως και το κεφάλι.
Προμήθεια αβγών
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:
· Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του αβγού.
· Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού.
· Η νωπότητα του αβγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του.
· Τα φρέσκα αβγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
Αποφεύγετε να αγοράζετε:
· Αβγά με ακάθαρτο κέλυφος.
· Αβγά με ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε:
· Αβγά με κηλίδες αίματος.
· Αβγά με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο.
· Αβγά με δυσάρεστη οσμή.
Συμβουλές για τη συντήρηση των αβγών:
· Τα αβγά που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρείστε τα σε δροσερό χώρο.
· Μετά το βρασμό τους, όπως και τα βαμμένα, να διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.
Προμήθεια αλλαντικών
· Το περίβλημα τους να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
· Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
· Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
· Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
· Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αέρος, που όσο είναι ακέραια μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου.
· Πρέπει να φέρουν ενδείξεις με την επωνυμία του παρασκευαστή, τον αριθμό της κτηνιατρικής άδειας, το είδος του προϊόντος (βραστό κρέας) και την ημερομηνία ανάλωσης.
· Μερικά προϊόντα (χωριάτικα λουκάνικα) τώρα πλέον μπορείτε να τα προμηθευτείτε και από ορισμένα “παραδοσιακά” κρεοπωλεία, εφόσον αυτά έχουν εφοδιαστεί με την απαραίτητη (σχετική) άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
Προμήθεια τυριών
· Να ζητάτε επακριβώς το τυρί που θέλετε να αγοράσετε (π.χ. φέτα, λευκό τυρί άλμης, ημίσκληρο, κασέρι, γραβιέρα, κ.λ.π.).
· Προσοχή σε διάφορα “νέα” προϊόντα εγχώριας ή ξενικής προέλευσης απομιμήσεις αυθεντικών τυριών (λευκού τυριού), στα οποία έχουν αντικατασταθεί τα ζωικά λιπαρά από φυτικά και είναι πολύ φθηνότερα των αυθεντικών, να μην προσφέρονται αντί αυτών.
· Να συντηρούνται στο ψυγείο.
· Να μην είναι αλλοιωμένα (τάγγιση, πικρότητα).
· Η οσμή και η γεύση να είναι οι χαρακτηριστικές του είδους.
Ο ΕΦΕΤ, διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι οι ελεγκτές του φορέα καταβάλλουν ιδιαίτερα τις μέρες αυτές κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας από τον κίνδυνο διάθεσης στην αγορά υποβαθμισμένων, ακατάλληλων ή και επικίνδυνων τροφίμων και συμβουλεύει το καταναλωτικό κοινό, σε οποιαδήποτε υποψία ύπαρξης τέτοιων τροφίμων να μην διστάζει να απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Διαβάστε επίσης
- Χρήσιμες συμβουλές για το Πασχαλινό Τραπέζι
- Συμβουλές της ΕΛΠΑ για λιγότερα ατυχήματα
- Συμβουλές αγοράς κατεψυγμένων προϊόντων από το ΙΝΚΑ
- Εφηβοι και νέοι παίρνουν συμβουλές υγείας από το Internet
- Χρήσιμες συμβουλές για το εργασιακό στρες
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.