Η δίαιτα είναι μία λέξη η οποία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή μας ζωή. Οι περισσότεροι έχουμε ακολουθήσει κατά καιρούς κάποια, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που βρίσκονται μια ζωή στη δίαιτα, και πολύ συχνά μάλιστα χωρίς αποτελέσματα. Και ενώ ο επιστημονικά αποδεκτός τρόπος απώλειας βάρους είναι η μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε ή/και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, μία μεγάλη Ελληνική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού διατροφής European Journal of Clinical Nutrition, μελέτησε τη σχέση των θρεπτικών συστατικών με την παχυσαρκία, αποδεικνύοντας ότι η πρόσληψη πρωτεϊνών έχει άμεση συσχέτιση με το Δείκτη Μάζας Σώματος και την παχυσαρκία.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) καθορίζει εάν κάποιος έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος, είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, λαμβάνοντας υπόψη το σωματικό βάρος και το ανάστημα. Ο υψηλός ΔΜΣ αυξάνει τη νοσηρότητα αλλά και τη θνησιμότητα από διάφορες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το σακχαρώδη διαβήτη και μερικές μορφές καρκίνου.
Πολλές επιστημονικές μελέτες, τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους έχουν επίσης ασχοληθεί με το πως σχετίζονται τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια) με την παχυσαρκία.
Πολλές από τις μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόσληψη λιπιδίων με την παχυσαρκία και την αύξηση του ΔΜΣ, καθώς τα λιπίδια αποδίδουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο ενώ οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.
Οι Ελληνες επιστήμονες από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μελέτησαν περισσότερα από 27.000 άτομα ηλικίας 25-82 ετών προκειμένου να διερευνήσουν το αν η ίδια ποσότητα θερμίδων έχει διαφορετική επίδραση στο ΔΜΣ, ανάλογα με τις διαφορετικές πηγές ενέργειας από τα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια και αλκοόλη).
Η προσλαμβανόμενη ενέργεια υπολογίστηκε με ειδικά διατροφικά ερωτηματολόγια, ενώ έγιναν και σωματομετρικές μετρήσεις (βάρος, ανάστημα, σχέση μέσης-ισχίων). Η σωματική άσκηση και όλες οι δραστηριότητες καταγράφθηκαν σε ειδικό τομέα ερωτηματολογίου τρόπου ζωής (lifestyle questionnaire).
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η αυξημένη πρωτεϊνική πρόσληψη συντελεί στην αύξηση του ΔΜΣ και της παχυσαρκίας, κάτι που παρατηρήθηκε και για τα πολυακόρεστα λιπίδια αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Δεν παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση του ΔΜΣ με την πρόσληψη των υδατανθράκων, οι οποίοι λανθασμένα εξαιρούνται από πολλά διαιτολόγια απώλειας βάρους.
Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν το ό,τι η σωστή και αποτελεσματική απώλεια βάρους πρέπει να βασίζεται σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, στο οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας πρέπει να παρέχεται από τους υδατάνθρακες.
Ξεχάστε λοιπόν τις κλασσικές πρωτεϊνικές δίαιτες απώλειας βάρους, όπου τρώτε μόνο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι με σαλάτα, βλέποντας μόνο με “τα κιάλια” το ψωμί και τα ζυμαρικά. Ούτως ή άλλως οι δίαιτες αυτές έχουν αποδειχθεί ότι δε βοηθούν στην απώλεια σωματικού λίπους, που πρέπει να αποτελεί και το στόχο στην απώλεια βάρους.
Διαβάστε επίσης
- Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις θερμίδες
- Πότε ένα αυγό είναι φρέσκο;
- Λιγότερες πρωτεΐνες και αλάτι μειώνουν τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά
- Junk Food, TV, ακινησία παχαίνουν τον πλανήτη
- Πρωτεΐνες συμβάλλουν στην αποκατάσταση τραυματισμένων νεύρων
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.