Ενας στους τέσσερις Ελληνες ταλαιπωρείται από αϋπνίες και από αυτούς, μόνον ο ένας στους τρεις έχει προσπαθήσει να δώσει λύση στο πρόβλημά του. Οι πάσχοντες από αϋπνία είτε υποβαθμίζουν το πρόβλημα είτε δεν γνωρίζουν ότι η αϋπνία μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα με τη βοήθεια φαρμακευτικής ή άλλης αγωγής.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ύπνου κ. Κώστας Σολδάτος, επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την πρώτη ημέρα της άνοιξης (21 Μαρτίου) ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η χρόνια ή περιστασιακή αϋπνία πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά στοιχεία – εξήγησε – το 33% όσων υποφέρουν περιστασιακά από αϋπνία και δεν την αντιμετωπίζουν, κινδυνεύουν να υποφέρουν από το πρόβλημα αυτό σε μόνιμη βάση.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παρατήρηση ότι το 25% των ατυχημάτων οφείλονται στην υπνηλία, η οποία μπορεί να συνδέεται με ανεπαρκή ύπνο.
Ο κ. Σολδάτος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα κλινικής μελέτης, από τα οποία προκύπτει ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και με τη διακεκομμένη λήψη ουσιών, όπως η ζολπιδέμη.
Θετικό αποτέλεσμα – συμπλήρωσε – μπορεί να υπάρξει και με ορισμένες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή κατανάλωσης καφεϊνούχων ροφημάτων, τροφών πλούσιων σε λιπαρά, αλλά και έντονης σωματικής άσκησης τις βραδινές ώρες, με παράλληλη τήρηση ενός σταθερού ωραρίου ύπνου.
Διαβάστε επίσης
- Ενα στα δύο παιδιά αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας στη Ρωσία
- Πρωτοποριακό ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο από Ελληνες επιστήμονες
- Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας
- Αγένεια και εχθρότητα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα
- Γκολ και θέαμα, αλλά και προβλήματα υγείας
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.