Τα γονίδια φαίνεται ότι ευθύνονται τελικά και για την υπέρταση, πιστεύουν οι επιστήμονες και για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται μελέτες του DNA υπερτασικών ασθενών σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, με τα οποία συνεργάζονται και αντιυπερτασικά τμήματα νοσοκομείων της Ελλάδας.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής και διευθυντής του τμήματος υπέρτασης και αρτηριοσκλήρυνσης της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Βοστόνης των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Χαράλαμπος Γαβράς, μιλώντας στο πανελλήνιο συμπόσιο αρτηριακής υπέρτασης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, μελετώνται, χάρη στη μοριακή βιολογία, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ορισμένα γονίδια δίνουν λανθασμένες πληροφορίες και ευνοούν έτσι την εμφάνιση υπέρτασης σε ένα άτομο, ενώ αντίθετα προστατεύουν κάποιο άλλο.
Όμως όλα αυτά, τόνισε, ανήκουν στο μέλλον και εφ όσον υπάρξει λύση για τη ριζική θεραπεία της υπέρτασης, τότε οι γιατροί θα έχουν στα χέρια τους φάρμακα, με τα οποία θα προλαμβάνουν την εμφάνιση της νόσου από μικρή ηλικία.
Ο κ. Γαβράς πρόσθεσε ότι αποτελεί ακόμη αίνιγμα γιατί ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν υπέρταση όταν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλατιού, ενώ άλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Αρα όσα έχουν λεχθεί κατά καιρούς για την επίδραση που μπορεί να έχει ένα καλοαλατισμένο φαγητό στην αύξηση της πίεσης, δεν είναι και απαραιτήτως σωστά.
Τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει και πολλοί είναι αυτοί οι γιατροί που πιστεύουν, ότι η φυσική κατανάλωση αλατιού ή ελαφρώς αυξημένη δεν είναι ικανή σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να επηρεάσει την πίεσή τους.
Ο ίδιος προσωπικά εξήγησε ότι δεν πιστεύει πως το αλάτι μπορεί να αλλάξει δραματικά το υπερτασικό προφίλ ενός ανθρώπου, αλλά τόνισε ότι καλό θα ήταν πριν υπάρξουν σαφείς μελέτες, οι άνθρωποι, που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη πίεση να αποφεύγουν τα φαγητά, που περιέχουν πολύ αλάτι.
Προς το παρόν οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν σε όλους τους υπερτασικούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών τους, καθώς και ισορροπημένο διαιτολόγιο, εάν πραγματικά θέλουν να βγάλουν από τη ζωή τους κινδύνους, που υποκρύπτει η αρτηριακή υπέρταση.
Η σωστή και συστηματική θεραπεία της υπέρτασης με τις νέες ουσίες, χωρίς παρενέργειες, μπορεί να ελαττώσει τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά 40% και τα εμφράγματα κατά 25% εκτίμησε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο καθηγητής καρδιολογίας του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον Βασίλειος Παπαδημητρίου.
Η ελάττωση επίσης της χοληστερίνης, ανέφερε ο καθηγητής, σε άτομα με ή χωρίς στεφανιαία νόσο και σε άτομα ύστερα από έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα περισσότερο από 55-60%.
Διαβάστε επίσης
- Σκόρδο: υγιεινό και… δύσκολο
- Holter πιέσεως (24-ωρη καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως). Πότε και γιατί.
- Σκόρδο: ένας παλιός, καλός φίλος
- Φαρμακογενής βήχας
- Τι είναι το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.