Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Το αιφνίδιο εξάνθημα ή έκτη νόσος ή τριήμερος πυρετός είναι μια εμπύρετη εξανθηματική νόσος.
Αιτιολογία
Προκαλείται από τον ερπητοϊό 6 (ΗΗV-6), αλλά και από τον ερπητοϊό 7. Προσβάλλει παιδιά ηλικίας κυρίως 6 μηνών έως 18 μηνών, σπανιότερα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και εμφανίζεται σποραδικά.
Κλινική εικόνα
Ο χρόνος επώασης δηλαδή ο χρόνος μεταξύ της επαφής του ατόμου με τον ιό και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων, είναι 7-17 ημέρες. Η νόσος εκδηλώνεται απότομα με υψηλό πυρετό (39,5 έως 41°C), που διαρκεί συνήθως 3-4 ημέρες και έντονη ανησυχία. Το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η έλλειψη κλινικών ευρημάτων ικανών να εξηγήσουν τον υψηλό πυρετό αν και συχνά υπάρχουν εξέρυθρα παρίσθμια (πολύ κόκκινος λαιμός) και ελαφρά καταρροή. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί ελαφρό οίδημα (πρήξιμο) στα πάνω βλέφαρα, ερυθρότητα (κοκκίνισμα) στα μάγουλα και διόγκωση των επιπολής (επιφανειακών) τραχηλικών, οπισθοωτιαίων (πίσω από το αυτί) και υπινιακών (στο οπίσθιο μεσαίο κάτω τμήμα του κεφαλιού) λεμφαδένων.
Μερικές φορές εκδηλώνονται σπασμοί κατά την άνοδο του πυρετού, που οφείλονται στην υπερπυρεξία (πολύ υψηλό πυρετό) ή και σε αυξημένη ενδοκράνια πίεση, οπότε προέχει (προβάλλει προς τα πάνω) η πρόσθια πηγή (το μαλακό μέρος του κεφαλιού) του βρέφους. Η γενική κατάσταση του παιδιού είναι καλή παρά τον υψηλό πυρετό.
Την 3η-4η ημέρα της νόσου ο πυρετός υποχωρεί απότομα και συγχρόνως εμφανίζεται μικροκηλιδώδες (κηλίδα: επίπεδη περιγεγραμμένη μεταβολή του χρώματος του δέρματος χωρίς καμιά αλλαγή στο πάχος, την κατάσταση ή την σύστασή του) ή κηλιδοβλατιδώδες (κηλίδες και βλατίδες= στερεό έπαρμα της επιδερμίδας συνήθως σκληρής σύστασης και μικρού μεγέθους, μέχρι 1 εκατοστό) εξάνθημα το οποίο αρχίζει από τον κορμό, επεκτείνεται γρήγορα στον τράχηλο, στα άνω άκρα και σε άλλα μέρη του σώματος. Το εξάνθημα διαρκεί 1-2 μέρες και εξαφανίζεται χωρίς να προκαλεί υπέρχρωση του δέρματος, ενώ σπάνια προκαλεί απολέπιση (ξεφλούδισμα).
Εργαστηριακά ευρήματα
Το πρώτο 24ωρο της νόσου παρατηρείται λευκοκυττάρωση (αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων) και πολυμορφοπυρήνωση (αύξηση των πολυμορφοπυρήνων), ενώ μετά το δεύτερο 24ωρο ελαττώνεται ο αριθμός των λευκοκυττάρων των οποίων ο αριθμός την 3-4η ημέρα φτάνει τις 3000-4000 κ.κ.χ. (φυσιολογικός αριθμός 5000-10000 κατά κυβικό χιλιοστό).
Διάγνωση
Η διάγνωση στηρίζεται κατά κανόνα μόνο στην κλινική εικόνα, δηλαδή στην απότομη υποχώρηση του τριήμερου υψηλού πυρετού και την εμφάνιση του εξανθήματος. Η διάγνωση όμως μπορεί να επιβεβαιωθεί με την ανίχνευση αντισωμάτων κατά του ερπητοϊού 6 (έμμεσος ανοσοφθορισμός, ELISA), ή με την ανίχνευση του ιού (PCR-αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), ή με την ανίχνευση του αντιγόνου του ιού (Southern blot). O ιός ή το αντιγόνό του ανιχνεύονται μόνο κατά την διάρκεια του πυρετού και σπάνια μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.
Διαφορική διάγνωση
Θα γίνει από την ερυθρά, την ιλαρά και τα φαρμακευτικά εξανθήματα και τις λοιμώξεις από τους εντεροϊούς (echo) λόγω της ομοιότητας του εξανθήματος. Επίσης λόγω του υψηλού πυρετού και της ανησυχίας του παιδιού θα πρέπει να αποκλεισθούν η σηψαιμία, η μηνιγγίτιδα και γενικά μικροβιακές λοιμώξεις, κατά τις οποίες όμως το παιδί δεν παρουσιάζει καλή όψη και διάθεση όπως στο αιφνίδιο εξάνθημα.
Επιπλοκές
Σπανιότατα μπορεί να παρατηρηθεί εγκεφαλίτιδα.
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι συμπτωματική. Χορηγούνται μόνο αντιπυρετικά. ΠΡΟΓΝΩΣΗ: Η πρόγνωση είναι πολύ καλή.
Διαβάστε επίσης
- Πώς ξεχωρίζουμε τις παιδικές ασθένειες από τη μορφή του εξανθήματος;
- Τι είναι η ψωρίαση και πώς σχετίζεται με την σωστή διατροφή
- Τι σχέση έχουν η ανεμοευλογιά και ο έρπης ζωστήρας;
- Αλλεργία; Εγώ δεν είχα ποτέ!
- Κορυφαίες αναζητήσεις στο internet για την υγεία το 2013
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.