Ενας στους έξι παθητικούς καπνιστές θα εμφανίσει στεφανιαία νόσο εξ΄ αιτίας της παθητικής έκθεσης του στα προϊόντα καύσης του καπνού, ενώ οι γυναίκες που δεν καπνίζουν, αλλά ο σύζυγος τους είναι καπνιστής, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν την νόσο σε σχέση με τις μη καπνίστριες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλαδικής επιδημιολογικής μελέτης, CARDIO2000 που πραγματοποιήθηκε από την Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας. Το συντονισμό της ομάδας των ερευνητών της μελέτης είχαν ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Παύλος Τούτουζας, ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Χρήστος Πίτσαβος, οι συνεργάτες Δρ. Δημοσθένης Β Παναγιωτάκος, Βιοστατιστικός/ Επιδημιολόγος και Δρ. Χριστίνα Χρυσοχόου, καρδιολόγος.
Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί το πιο σημαντικό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοαγγειακής νόσου. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων ενώ κατέχει την έβδομη θέση στη διαφημιστική καμπάνια προϊόντων καπνού.
Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου περίπου το 40% του ενήλικου πληθυσμού είναι καπνιστές, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το πρόβλημα του παθητικού καπνίσματος και οι επιπτώσεις του στην δημόσια υγεία. Το ένα τρίτο των ασθενών και το ένα πέμπτο των μαρτύρων της μελέτης CARDIO2000 είχαν εκτεθεί σε καπνό περιβάλλοντος.
Η έκθεση βρέθηκε να είναι 57% σε δημόσιους χώρους (εστιατόρια, λεωφορεία, ταξί), 76% στην δουλειά και 97% στο σπίτι.
Η έκθεση μη καπνιστών σε καπνό τσιγάρου φαίνεται να αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης στεφανιαίου επεισοδίου.
Ειδικότερα 20 από τα 120 άτομα που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα θα εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο λόγω αυτής της έκθεσης.
Επίσης, μη καπνίστριες γυναίκες που εισπνέουν τον καπνό του συζύγου τους, εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο για την εμφάνιση στεφανιαίου επεισοδίου, από ότι γυναίκες που δεν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα.
Ο κίνδυνος αυξάνει περαιτέρω αν υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες. Όπως έδειξε η μελέτη αν ένα άτομο εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα και έχει τρεις ακόμα παράγοντες κινδύνου (όπως π.χ. υπερχοληστερολαιμία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη) εμφανίζει 2πλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου απ’ ότι άτομο με τους ίδιους παράγοντες αλλά χωρίς την έκθεση σε καπνό.
Τέλος, ο κίνδυνος για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου στους παθητικούς καπνιστές είναι ανάλογος της έκθεσης και έτσι 50 από τα 150 άτομα που εκτίθενται σε καπνό που εκτιμάται να είναι άνω του ενός πακέτου τσιγάρων ημερησίως θα εκδηλώσουν στεφανιαία νόσου κάποια χρονική στιγμή στην ζωή τους.
Διαβάστε επίσης
- Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος…
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα μία απλή και χρήσιμη εξέταση
- Holter πιέσεως (24-ωρη καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως). Πότε και γιατί.
- Αρρυθμίες: Τα φτερουγίσματα της καρδιάς
- Κρύα χέρια και πόδια
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.