Πάνω από 20% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από υπέρταση, ενώ το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 40% στις μεγάλες ηλικίες, όταν η υπέρταση έχει αναγνωριστεί σήμερα ως ο υπ αριθμόν ένα κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου. Η αρτηριακή υπέρταση, όπως είναι γνωστό, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, την καρδιά και τους νεφρούς και οι κυριότερες επιπλοκές της είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια, η στεφανιαία νόσος, τα εμφράγματα και η νεφρική ανεπάρκεια.
Επίσης ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, διότι προκαλεί υπερτροφία καρδιάς. Ο χρόνος που εμφανίζονται οι επιπτώσεις είναι συνήθως απομακρυσμένος, ενώ η υπέρταση αυτή καθ εαυτή δεν προκαλεί άμεσα ενοχλήματα. Αυτή η συμπεριφορά κάνει τη νόσο ιδιαίτερα ύπουλη για τον ασθενή, που δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητά της.
Η αντιυπερτασική αγωγή ελαττώνει το ποσοστό θανάτων από στεφανιαία νόσο και από καρδιαγγειακά επεισόδια. Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί μείωση του ποσοστού θανάτων από στεφανιαία νόσο κατά 20%, των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 42% και της καρδιακής ανεπάρκειας κατά 50%.
Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας κ. Αχιλλέας Τουρκαντώνης, καθηγητής παθολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του 2ου Πανελληνίου Συμποσίου με θέμα «Αρτηριακή υπέρταση και καρδιαγγειακός κίνδυνος», που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο «Hyatt Regency») από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου 2002.]
Ο κ. Τουρκαντώνης, που είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συμποσίου, υπογράμμισε, ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σήμερα την κύρια αιτία θανάτου σε όλο το βιομηχανικά ανεπτυγμένο κόσμο.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Αμερική και στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης παρατηρήθηκε μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά επεισόδια χάρη στη συστηματική αντιυπερτασική αγωγή. Ωστόσο η μείωση αυτή δεν ήταν η αναμενόμενη κυρίως στη στεφανιαία νόσο.
Η Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία, πρόσθεσε ο κ. Τουρκαντώνης, έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια τόσο για την ευρεία ενημέρωση του ιατρού, όσο και του υπερτασικού ασθενούς και του περιβάλλοντός του για τη σοβαρότητα και τις κοινωνικές επιπτώσεις της υπέρτασης. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθεί να συστηματοποιήσει όλες τις προσπάθειες έρευνας, διάγνωσης και θεραπείας της υπέρτασης σε εθνική κλίμακα.
Μετά την εξαιρετική αύξηση του ενδιαφέροντος για το ρόλο του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης στην παθογένεια της υπέρτασης και τη σημασία της αναστολής του με τη χρησιμοποίηση των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αΜΕΑ) και των ανταγωνιστών των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ, κρίνεται σκόπιμη η γενικότερη θεώρηση του ρόλου και της συμβολής της υπέρτασης στη δημιουργία και διαιώνιση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ως επίσης και των επιπτώσεων του τελευταίου στη δημόσια υγεία.
Στη διετία που πέρασε ολοκληρώθηκαν και δημοσιεύθηκαν καλά τεκμηριωμένες μεγάλες κλινικές μελέτες, μελέτες επιβίωσης και προστασίας των οργάνων στόχων, μελέτες σύγκρισης φαρμάκων και τέλος μελέτες ομάδων ασθενών υψηλού κινδύνου.
Τα συμπεράσματα όλων αυτών των μελετών οδήγησαν τα θεσμικά επιστημονικά όργανα (Διεθνής Εταιρία Υπέρτασης, Τομέας Υπέρτασης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας) στη διατύπωση νέων απόψεων και νέων «οδηγιών» για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του υπερτασικού ασθενή.
Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα είναι απόλυτα δικαιολογημένη η επιλογή του θέματος «Αρτηριακή υπέρταση και καρδιαγγειακός κίνδυνος» ως βασικής θεματολογίας του συμποσίου, συμπεριλαμβανομένων των δυσλιπιδαιμιών και των επιπτώσεών τους στην αγγειακή λειτουργία.
Για πρώτη φορά πανελλήνιο συμπόσιο τίθεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, που είναι αποτέλεσμα των δεσμών, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, τόνισε ο κ. Τουρκαντώνης.
Από τον κατάλογο των προσκεκλημένων ομιλητών του συμποσίου γίνεται εμφανής η παρουσία των Ελλήνων ερευνητών, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, Ευρώπη και Αμερική. Η έντονη ερευνητική τους δραστηριότητα στον τομέα της υπέρτασης και η διάκριση, που απολαμβάνουν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι εγγύηση για την επιτυχία του συμποσίου.
Η εναρκτήρια τελετή του Συμποσίου θα γίνει την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2002 και ώρα 19.15. Την τελετή θα τιμήσουν με τη παρουσία τους ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Μ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του ιατρικού τμήματος ΑΠΘ κ. Αρ. Μηνάς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλος, που θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση και δεξίωση των συνέδρων.
Διαβάστε επίσης
- Σκόρδο: υγιεινό και… δύσκολο
- Holter πιέσεως (24-ωρη καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως). Πότε και γιατί.
- Σκόρδο: ένας παλιός, καλός φίλος
- Φαρμακογενής βήχας
- Τι είναι το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.