Το 40% των ανθρώπων με κινητικές αναπηρίες ζει κάτω από συνθήκες κάποιας σοβαρής τετραπληγίας, η οποία, σε αντίθεση με την παραπληγία και τις άλλες αναπηρίες, έχει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος ζωής. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το φάκελο Τετραπληγία που δημοσιεύεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό “Αναπηρία Τώρα”.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο φάκελο Τετραπληγία, οι άνθρωποι που ζουν κάτω από συνθήκες τετραπληγίας είναι εξαρτημένοι από:
1. Βοηθούς και εξειδικευμένους νοσηλευτές επί 24ώρου βάσεως, 365 ημέρες το χρόνο επειδή δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
2. Υπερβολικά ακριβά ηλεκτροκίνητα αναπηρικά καθίσματα. Κάθε τετραπληγικός για να μπορέσει στοιχειωδώς να μετακινηθεί χρειάζεται απαραιτήτως ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό κάθισμα για εσωτερικούς χώρους και ένα για εξωτερικούς χώρους.
3. Συστήματα ουροσυλλογής που εάν υπολογίσουμε πως κάνει 6 διαλείποντες καθετηριασμούς ημερησίως τότε χρειάζεται το λιγότερο 180 αυτολιπαινόμενους καθετήρες, 90 πεοκαλύπτρες και 50 ουροσυλλέκτες το μήνα.
4. Συστήματα προστασίας από τις κατακλίσεις που περιλαμβάνουν το λιγότερο ένα μαξιλάρι Roho ή Jay και ένα στρώμα Duo (διότι οι τετραπληγικοί δεν μπορούν να αναπνεύσουν μπρούμυτα ώστε να θεραπεύσουν κάποια κατάκλιση).
5. Ηλεκτροκίνητο γερανάκι για να μπορεί στοιχειωδώς να μετακινηθεί από το κρεβάτι στο αναπηρικό κάθισμα ή στον ορθοστάτη και αντιστρόφως.
6. Ορθοστάτη ηλεκτροκίνητο, διότι η ορθοστασία εκτός του ότι είναι αντικειμενικά θεραπευτική είναι και όρος ζωής διότι ο άνθρωπος γεννήθηκε για να ζεί όρθιος και όχι καθιστός.
7. Κάθισμα μπάνιου για ευνόητους λόγους καθαριότητας, υγείας και οικονομίας.
8. Ηλεκτροκίνητο ποδήλατο παθητικής κινησιο «θεραπείας».
9. Ηλεκτρονικός υπολογιστής (φορητός) στοιχειωδώς για τις τηλεπικοινωνίες για να χρησιμοποιηθεί ως τηλέφωνο, ως τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός δέκτης και ως συσκευή ανάγνωσης εφημερίδων, βιβλίων και περιοδικών.
10. Κλιματιστικό μηχάνημα για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και την πρόληψη των επιπλοκών θερμορύθμισης.
Όλα τα παραπάνω αντιστοιχούν σε ένα τεράστιο οικονομικό κόστος. Ενδεικτικά το ελάχιστο κόστος ενός βοηθού, σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, είναι 706,65 μηνιαίως και ετησίως επί 14 μήνες δηλαδή 9.893,1 (στο ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα). Εάν υποθέσουμε πως για την 24ωρη υποστήριξη απαιτούνται το λιγότερο 4,4 βοηθοί νοσηλευτές τότε το κόστος ανέρχεται στα 43.529,64 ετησίως.
Το οικονομικό κόστος των βοηθημάτων που είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση ανέρχεται στα 53.334 ανά τετραετία, επειδή κατά κανόνα όλα έχουν εγγύηση καλής λειτουργίας ένα έτος και σύμφωνα με τους σοβαρούς κατασκευαστικούς οίκους πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τετραετία.
Το επιπλέον κόστος ανά έτος σε μισθούς, θεραπευτές, ουροσυλλογή κ.ο.κ. δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 68.648 . Με απλούς υπολογισμούς αριθμητικής μπορούμε να καταλήξουμε πως το ποσό αυτό γίνεται 121.984 κάθε «δίσεκτο» έτος επειδή επιβαρύνεται και από την αντικατάσταση των μηχανημάτων των οποίων ο χρόνος ζωής δεν υπερβαίνει σχεδόν ποτέ τα 4 ή 5 χρόνια.
Στο οικονομικό κόστος της ζωής κάτω από συνθήκες τετραπληγίας δεν βάλαμε το κόστος που έχει η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η διατροφή, η ύδρευση, οι δικαιολογημένες ή οι αδικαιολόγητες απουσίες των νοσηλευτών, οι άδειες, οι αποζημιώσεις των νοσηλευτών, το προσωπικό ασφαλείας, ένα προσπελάσμο αυτοκίνητο, οι διακοπές, οι βιταμίνες, η ομοιοπαθητική, οι επισκευές των βοηθημάτων, η αγορά μπαταριών διότι όλα κινούνται με μπαταρίες χαλάνε και σπανίως συνοδεύονται από εγγύηση, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι κ.ο.κ.
Οι παραπάνω υπολογισμοί είναι αντικειμενικοί υπό ένα βασικό όρο: Υπό τον όρο, ότι ο άνθρωπος ζει κάτω από συνθήκες υγείας αλλά είναι υγιής, δεν έχει ουρολοιμώξεις, κατακλίσεις, κατάγματα, αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, σκολίωση, διαβήτη κ.ο.κ.
Εάν κάποιος εκτός της τετραπληγίας έχει λ.χ. και σκολίωση τότε τα ποσά επιβαρύνονται από λ.χ. ανατομικό κάθισμα πολλών χιλιάδων ανά διετία ή τετραετία, πολλά επιπλέον βοηθήματα, πολλές περισσότερες θεραπείες.
Οταν η τετραπληγία συνοδεύεται και από κάποια νόσο τότε το κόστος υπερδιπλασιάζεται.
Διαβάστε επίσης
- Κατάκλιση (Έλκη πίεσης)
- Οι ασθενείς με εγκεφαλικό δεν αντιμετωπίζονται σωστά στη Βρετανία
- 300 ασθενείς φέρεται να σκότωσε ο “Δρ. Θάνατος” στην Βρετανία
- Νέο site παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς
- Για μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.