Στόχος της σύγχρονης θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι όχι μόνο η μείωση της θνητότητας, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Ο τεχνητός νεφρός και η περιτοναϊκή κάθαρση, έχουν παρατείνει την επιβίωση των ασθενών, αλλά δεν έχουν επιφέρει τις επιθυμητές βελτιώσεις στην ικανότητα για σωματική εργασία, στην ψυχολογική και κοινωνική κατάσταση και σε άλλες παραμέτρους που συνθέτουν την ποιότητα ζωής ενός νεφροπαθούς.
Στη χώρα μας περίπου 7.000 ασθενείς, ευρισκόμενοι σε τελικό στάδιο της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, υποβάλλονται σε επιτυχή θεραπεία στις 91 μονάδες τεχνητού νεφρού και συνεχούς φορητής περιτοναϊκής κάθαρσης.
Το είδος, ο τρόπος και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων με τις οποίες βελτιώνεται η ζωή των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί το κύριο αντικείμενο του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Ποιότητα ζωής στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια», που διοργανώνεται από την Α΄ Παθολογική Κλινική και το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 8 και 9 Μαρτίου 2002 στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Αχιλλέας Τουρκαντώνης, καθηγητής παθολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Αστέριος Δεληγιάννης, καθηγητής αθλητιατρικής Α.Π.Θ. και ο γενικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής Δημήτριος Γρέκας, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας-νεφρολογίας Α.Π.Θ.
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν ως ομιλητές 37 διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και αναμένεται να το παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός από ιατρούς (νεφρολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους), καθηγητές φυσικής αγωγής, φυσιοθεραπευτές, φοιτητές κ.α.
Ειδικότερα θέματα του συνεδρίου είναι:
1. Η προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των παιδιών, των γυναικών και των ηλικιωμένων με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, που θα καλυφθεί από τους καθηγητές Δ. Μέμμο, Σ. Βασιλείου, Κ. Στεφανίδη, Γ. Βλάσση και Η. Μπαλάσκα.
2. Τα προβλήματα της νεφρικής μεταμόσχευσης στην Ελλάδα και οι προοπτικές αντιμετώπισής τους, από τους καθηγητές Γ. Σακελλαρίου και Α. Αντωνιάδη.
3. Τα καρδιαγγειακά προβλήματα των νεφροπαθών που αποτελούν και την κύρια αιτία νοσηρότητας και θανάτου στους νεφροπαθείς, από τους καθηγητές Α. Λαζαρίδη, Γ. Παρχαρίδη, Χ. Καρβούνη, Χ. Πλιάκο και Α. Καραγιάννη.
4. Ο ρόλος των ουραιμικών τοξινών στη νοσηρότητα και θνητότητα των ασθενών θα αναλυθεί από τους καθηγητές Δ. Γρέκα και Α. Δημητριάδη.
5. Η συμβολή της ερυθροποιητίνης στη βελτίωση της αναιμίας, της λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών θα συζητηθεί από τους καθηγητές Αχ. Τουρκαντώνη, Ν. Ντόμπρο, Φ. Αποστόλου και Π. Πασαδάκη.
6. Τα συνοδά νοσήματα που παρατηρούνται στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι λοιμώξεις, η οστεοπόρωση κ.α. θα αναλυθούν από τους καθηγητές Σ. Καπούλα, Ν. Ντόμπρο, Π. Νικολαϊδη, Δ. Καραμήτσο και Ι. Γιώβο.
7. Οι παράγοντες αυξημένου κινδύνου νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών θα περιγραφούν από τους καθηγητές κ.κ. R. Vanholder και Δ. Τσακίρη.
8. Η σημασία της άσκησης ως μέσου επαναδραστηριοποίησης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών υπό αιμοκάθαρση θα συζητηθεί από τους καθηγητές Αχ. Τουρκαντώνη, Α. Δεληγιάννη, N. Clyne, Ε. Κουϊδή, R. Krause και A. Daul.
9. Στα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των ασθενών θα αναφερθούν οι καθηγητές Γ. Καπρίνης και Α. Ιακωβίδης.
10. Στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην αιμοκάθαρση και στην περιτοναϊκή κάθαρση, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών θα αναφερθούν οι καθηγητές Μ. Παπαδημητρίου, Α. Αγραφιώτης, Β. Βαργεμέζης και Α. Μπελεχρή.
Την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου και ώρα 20:00, θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Λυσσαρίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρύτανης του Α.Π.Θ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Κύριος ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας, καθηγητής A. Davison, ο οποίος θα αναφερθεί στο παρελθόν, παρόν και μέλλον της αιμοκάθαρσης.
Διαβάστε επίσης
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Οι ασθενείς με εγκεφαλικό δεν αντιμετωπίζονται σωστά στη Βρετανία
- 300 ασθενείς φέρεται να σκότωσε ο “Δρ. Θάνατος” στην Βρετανία
- Καλύτερη διατροφή για πρόληψη της οστεοπόρωσης
- Νέα προσέγγιση για καλύτερη διατροφή στα παιδιά
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.