Την ανάγκη για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο θα επεκτείνεται εκτός από την Ε.Ε. και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να περιορισθούν οι συνέπειες των νοσημάτων που μεταδίδονται δια μέσου των τροφίμων και οφείλονται είτε σε μικροοργανισμούς είτε στην ύπαρξη χημικών ενώσεων, επεσήμαναν οι ειδικοί κατά την διάρκεια του πρώτου Πανευρωπαϊκού συνεδρίου για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων στην Ευρώπη, το οποίο διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη θέσπισης και υιοθέτησης ενιαίων κανονισμών από όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς η μετάδοση των ασθενειών από χώρα σε χώρα ευνοείται σημαντικά από την διεθνοποίηση της διαδικασίας επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων και τις διαδικασίες ελεύθερης αγοράς που επικρατούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι τροφιμογενείς λοιμώξεις αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον υπό ανάπτυξη κόσμο. Το 2000 υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους από διαρροϊκά νοσήματα 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στις βιομηχανικές χώρες το 30% του πληθυσμού νοσεί κάθε χρόνο από κάποια τροφιμογενή λοίμωξη.
Διαβάστε επίσης
- Όμορφα χέρια με …ασφάλεια
- Απολαύστε τη θάλασσα με ασφάλεια
- Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας
- INKA: Πάσχα και Ασφάλεια Τροφίμων
- Εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.