Η αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος ενός ζυμομύκητα με την ονομασία schizosaccharomyces pombe, μπορεί να οδηγήσει σύμφωνα με τους επιστήμονες στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της καρκινογένεσης, και στην εύρεση πιο αποτελεσματικών θεραπειών.
Πρόκειται για έναν μύκητα, ο οποίος βρίσκεται στην Αφρική στη φλούδα της μπανάνας και χρησιμοποιείται για τη κατασκευή μπύρας. Η μελέτη και η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του μικροοργανισμού αυτού έδειξε ότι 50 γονίδια του είναι παρόμοια με γονίδια που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου, αλλά και άλλων ασθενειών όπως η ινοκυστική νόσος στον άνθρωπο.
Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Gordon McVie του Cancer Research UK, η μελέτη της δράσης των γονιδίων αυτών σε μικροοργανισμούς όπως οι μύκητες, είναι πολύ πιο εύκολη απ ότι στα ανθρώπινα κύτταρα, με αποτέλεσμα η αποκωδικοποίηση της αλληλουχίας του DNA τους, να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση σε αυτή την προσπάθεια.
Οι μύκητες θεωρούνται ανώτερες μορφές ζωής από τα μικρόβια και μέχρι σήμερα έχει αποκρυπτογραφηθεί το γονιδίωμα μόνο έξι εξ αυτών. Για τον schizosaccharomyces pombe συνεργάστηκαν δύο ερευνητικές ομάδες, η μία από το Cancer Research UK και η άλλη από το Sanger Centre Institute και τα αποτελέσματα της έρευνας τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.