Με προσφυγή της στο ανώτατο δικαστήριο της Μ. Βρετανίας η οργάνωση Society for the Protection of the Unborn Children (SPUC), ζητά να σταματήσει η διάθεση χωρίς ιατρική συνταγή για το χάπι της επόμενης μέρας. Αν η προσπάθεια αυτή είναι επιτυχής μπορεί να σημαίνει αμφισβήτηση της νομιμότητας της διάθεσης πολλών αντισυλληπτικών σκευασμάτων, που κυκλοφορούν στην αγορά.
Η SPUC, η οποία είναι μία οργάνωση για την προστασία των αγέννητων παιδιών και δραστηριοποιείται κατά των αμβλώσεων, υποστηρίζει ότι το χάπι της επόμενης μέρας αποτελεί μέθοδο έγκαιρης άμβλωσης και θα πρέπει να ενταχθεί στη νομοθεσία που ισχύει για τις αμβλώσεις.
Η συγκεκριμένη οργάνωση κατάφερε να περάσει πρόταση για να επανεξεταστεί η απόφαση για τη διάθεση του σκευάσματος χωρίς ιατρική συνταγή. Στο δικαστήριο θα τεθεί η ερώτηση του πότε μία γυναίκα θεωρείται ότι είναι έγκυος. Αν η στιγμή αυτή καθοριστεί ως η στιγμή της γονιμοποίησης, τότε το δικαστήριο θα μπορεί να θεωρήσει ότι η μέθοδος αυτή προκαλεί αποβολή και κατά συνέπεια είναι παράνομη.
Από την άλλη μεριά η Βρετανική συμβουλευτική υπηρεσία για την εγκυμοσύνη υποστηρίζει ότι η γυναίκα δε θεωρείται έγκυος μέχρι τη στιγμή που το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο ενδομήτριο, στιγμή μετά την οποία το χάπι δεν έχει καμία δράση.
Εχουν σημειωθεί και άλλες ανάλογες κινήσεις στο παρελθόν για την “ελεύθερη” διάθεση για το χάπι της επόμενης μέρας από τη Βουλή των Λόρδων, όπου βουλευτής των συντηρητικών, σε πρότασή του, είχε υποστηρίξει ότι οι φαρμακοποιοί δεν προσφέρουν την απαραίτητη ιατρική συμβουλή στις γυναίκες που αγοράζουν το χάπι, πρόταση που καταψηφίστηκε.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.