Τον μηχανισμό δια μέσου του οποίου ένας ιός, με την ονομασία βακτηριοφάγος Τ4, προσκολλάται στην μεμβράνη ενός κυττάρου και εισάγει το γενετικό υλικό του μέσα σε αυτό, κατόρθωσαν να ανακαλύψουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Purdue, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνά τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση των μηχανισμών που χρησιμοποιούν οι ιοί για να μολύνουν τα κύτταρα προκαλώντας λοιμώξεις και να οδηγήσει στην παραγωγή φαρμάκων τα οποία θα αποτρέπουν την διαδικασία αυτή.
Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που παρέχει μία πλήρη περιγραφή της δομής του ιού και πως επιτίθεται στα κύτταρα, καθώς οι ερευνητές κατόρθωσαν να τον αναλύσουν τον ιό σε ατομικό επίπεδο .
Χάρη στα μικροϊνίδια που διαθέτει αναγνωρίζει τα κύτταρα που μπορούν να του χρησιμεύσουν ως ξενιστές και προσκολλάται σε αυτά. Στη συνέχεια το σχήμα του ιού από εξαγωνικό γίνεται αστεροϊδές και μία κατασκευή παρόμοια με αυτή μίας σύριγγας έρχεται σε επαφή με την εξωτερική μεμβράνη του κυττάρου – ξενιστή, την διατρυπά και το γενετικό υλικό του ιού προωθείται στο εσωτερικό του κυττάρου.
Το κύτταρο τέλος εκτελώντας εντολές που παίρνει από το DNA του ιού αρχίζει και παράγει νέους ιούς, με τελική κατάληξη την διάρρηξη της εξωτερικής μεμβράνης, την καταστροφή του ξενιστή και την έξοδο των ιών στον περιβάλλοντα χώρο.
Διαβάστε επίσης
- Ιός καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα στέλνοντας αναφορά προόδου
- Ιστοί από αρχέγονα κύτταρα μη βιώσιμων κλωνοποιημένων εμβρύων
- Το έντονο στρες προκαλεί προβλήματα στα εγκεφαλικά κύτταρα
- Μικρότερος όγκος εγκεφάλου αλλά πιο πυκνά τα κύτταρα στις γυναίκες
- Φως στο μηχανισμό με τον οποίο τα μικρόβια μολύνουν τα κύτταρα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.