Η ανθρωπότητα μπορούσε να πανηγυρίζει γιατί η μάστιγα που λεγόταν ευλογιά είχε πλήρως εξαλειφθεί το 1980, μιας και το τελευταίο βεβαιωμένο κρούσμα εμφανίστηκε το 1977. Βρισκόμαστε άραγε κοντά σε ένα παρόμοιο επίτευγμα για την ερυθρά; Από ότι φαίνεται οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται κοντά στην εξάλειψη της ερυθράς, χάρη στο συστηματικό εμβολιασμό κατά της ερυθράς από το 1969, όπως ανακοινώνει το CDC και σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA. Πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει με τους ενήλικες που κατάγονται από τη Λατινική Αμερική, όπου οι εμβολιασμοί είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς.
Βέβαια η ερυθρά δεν μπορεί να συγκριθεί από πλευράς βαρύτητας με την ευλογιά, μιας και είναι μια ιογενής νόσος της παιδικής ηλικίας, ήπιας μορφής και με λίγες επιπλοκές. Το μεγάλο πρόβλημα με την ερυθρά εντοπίζεται όταν το νόσημα προσβάλει τις εγκύους και ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, μιας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στο έμβρυο, κατάσταση που αποκαλείται συγγενής ερυθρά.
Οταν η προσβολή αφορά εγκύους και ιδιαίτερα στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης, οδηγεί σε συγγενή λοίμωξη, η οποία έχει ως επακόλουθο την δημιουργία βλαβών στο έμβρυο, σε ποσοστό 80-90% των περιπτώσεων. Οταν η μόλυνση γίνει μεταξύ της 13ης και 20ης εβδομάδας της κύησης, ο κίνδυνος περιορίζεται στο 17%. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 14-21 ημέρες και η μετάδοση της νόσου γίνεται 7ημέρες πριν και 5 ημέρες μετά την εκδήλωσή της. Ο τρόπος μετάδοσης γίνεται με σταγονίδια από τις αεροφόρες οδούς. Η φυσική ανοσία των ατόμων αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και μετά τη ηλικία των 40 χρόνων αγγίζει το 100%.
Λίγα λόγια για τη συγγενή ερυθρά
Στην προσβολή εγκύων γυναικών, ο ιός της ερυθράς διέρχεται τον πλακουντιακό φραγμό και προσβάλλει το έμβρυο. Το έμβρυο παρουσιάζει συγγενή ερυθρά σε ποσοστό 20% περίπου. Οταν η προσβολή της μητέρας γίνει κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης ή μερικές εβδομάδες πριν από τη σύλληψη και σε πολύ μικρό ποσοστό, μέχρι και τον 5ο μήνα της κύησης, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ποικίλων βλαβών στο έμβρυο, οι οποίες χαρακτηρίζουν την κλινική εκδήλωση της συγγενούς ερυθράς.
Οι κλινικές εκδηλώσεις της συγγενούς ερυθράς είναι ποικίλες, από τις οποίες οι πιο σταθερές είναι η κώφωση, ο καταρράκτης και ο ανοικτός αρτηριακός πόρος που αποτελούν την κλασική τριάδα. Επίσης, η υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου, η θρομβοκυτταροπενική πορφύρα, η ηπατοσπληνομεγαλία, ο ίκτερος κ.ά. Μερικές φορές, τα νεογέννητα είναι υγιή κατά την γέννηση τους, αλλά ακόμα και μετά την πάροδο ετών, είναι δυνατό να παρουσιάσουν διάφορες εκδηλώσεις της συγγενούς ερυθράς, όπως κώφωση.
Πρόληψη της συγγενούς ερυθράς
Η πρόληψη της συγγενούς ερυθράς γίνεται με τον εμβολιασμό όλων των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας, εφ’ όσον δεν ανιχνεύονται τα ειδικά αντισώματα IgG στον ορό του αίματος τους. Η εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγεται μετά τον εμβολιασμό για τρεις μήνες, λόγω του κινδύνου πρόκλησης συγγενούς ερυθράς, σε ποσοστό 5%.
Αντιμετώπιση της συγγενούς ερυθράς
Εγκυες στο 1ο τρίμηνο, που προσβάλλονται από τον ιό της ερυθράς, συνήθως υποβάλλονται σε θεραπευτική διακοπή της κύησης, με την προϋπόθεση της εδραίωσης της διάγνωσης της νόσου και την ενημέρωση της για τους κινδύνους που υπάρχουν από την συνέχιση της κύησης.
Διαβάστε επίσης
- Σημίτης: Οι περιφερειάρχες θα φέρουν το ΕΣΥ κοντά στον πολίτη
- Εμβόλιο ερυθράς
- Εμβόλιο ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς (MMR)
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.