Οι αμερικανοί καπνιστές, κινέζικης καταγωγής, φαίνεται ότι μεταβολίζουν τη νικοτίνη πολύ πιο αργά σε σχέση τους αφροαμερικανούς, τους λευκούς και τους λατινοαμερικανούς καπνιστές, με αποτελέσμα να κινδυνεύουν σε μικρότερο βαθμό να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of the National Cancer Institute.
Τα αποτελέσματα της μελέτης εξηγούν το γιατί παρατηρούνται διαφορές στην εμφάνιση καρκίνου ανάμεσα στις διαφορετικές εθνολογικές ομάδες, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει και στο σχεδιασμό διαφορετικών φαρμακευτικών σχημάτων για τη διακοπή του καπνίσματος.
Σύμφωνα με το Δρ. Neal L. Benowitz και τους συνεργάτες του, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι Ασιάτες και οι Λατινοαμερικανοί παρουσιάζουν τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, οι λευκοί έχουν μεγαλύτερη συχνότητα και οι Αφρο-Αμερικανοί έχουν τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου απ’ όλους.
Υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στις εθνολογικές ομάδες, όπως διαφορές στο μεταβολισμό της νικοτίνης, την ποσότητα της νικοτίνης στα τσιγάρα που καπνίζουν αλλά και τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν.
Σύμφωνα με το Δρ. Benowitz, η πρόσληψη της νικοτίνης εξαρτάται από το πόσο έντονα εισπνέει τον καπνό ο καπνιστής, ή το πόσο “βαθειά κατεβάζει” τον καπνό.
Οι Κινεζο-Αμερικανοί πιθανόν να απορροφούν λιγότερη νικοτίνη λόγω του αργότερου μεταβολισμού της νικοτίνης και το γεγονός ότι χρειάζεται να εισπνεύσουν μικρότερες δόσεις καπνού, για να φτάσουν κάποια συγκεκριμένα επίπεδα νικοτίνης στο σώμα.
Εισπνέοντας λοιπόν, μικρότερες δόσεις καπνού, μειώνουν παράλληλα και την εισπνοή των καρκινογόνων συστατικών.
Οι επιστήμονες σύγκριναν το μεταβολισμό της νικοτίνης σε 37 Κινεζο-Αμερικανούς, 40 Λατίνους και 54 λευκούς καπνιστές.
Σε όλους τους καπνιστές δόθηκε ένας ειδικός τύπος νικοτίνης ο οποίος είναι δυνατόν να ανιχνεύεται στο αίμα και τα ούρα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατός ο υπολογισμός του ρυθμού μεταβολισμού της νικοτίνης στις διαφορετικές εθνολογικές ομάδες.
Τα αποτελέσματα έδιεξαν ότι οι Κινεζο-Αμερικανοί μεταβολίζουν πιο αργά τη νικοτίνη σε σχέση με τους Λατίνους και τους λευκούς και προσλάμβαναν λιγότερη νικοτίνη από κάθε τσιγάρο που κάπνιζαν.
Οι επιστήμονες προσανατολίζονται πλέον και στη γονιδιακή μελέτη για να εξηγήσουν τις εθνολογικές διαφορές στο μεταβολισμό της νικοτίνης.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.