Την αναντιστοιχία μεταξύ της επιθυμίας των καταναλωτών και της ακολουθούμενης πολιτικής στο θέμα των μεταλλαγμένων οργανισμών, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Greenpeace, σε συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία για τη στάση των Ευρωπαίων καταναλωτών αλλά και των ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων απέναντι στα μεταλλαγμένα.
Η αντίδραση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στους μεταλλαγμένους οργανισμούς εντείνεται ολοένα και περισσότερο σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο, η αντίδραση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στους μεταλλαγμένους οργανισμούς, όχι μόνο εντείνεται περαιτέρω, αλλά είναι και η πιο ισχυρή και ηχηρή μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 93,3% των Ελλήνων δεν θέλει να τρώει μεταλλαγμένα τρόφιμα, ποσοστό που είναι κατά 10 μονάδες μεγαλύτερο από αυτό που προέκυψε από αντίστοιχη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου τον Μάρτιο του 2000, και κατά την οποία το 83% των Ελλήνων δήλωνε ότι δεν χρειάζεται μεταλλαγμένα τρόφιμα.
Η Greenpeace παρουσίασε επίσης τον ανανεωμένο Οδηγό Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, στον οποίο περιλαμβάνονται περισσότερα από 400 προϊόντα της ελληνικής αγοράς. Από τον Οδηγό προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών τροφίμων έχει λάβει το μήνυμα των καταναλωτών και αποφεύγει τους μεταλλαγμένους οργανισμούς.
Η θετική στάση της πλειονότητας των ελληνικών εταιρειών τροφίμων είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της πίεσης που άσκησαν οι πολίτες μέσω του Δικτύου Καταναλωτών, το οποίο δημιούργησε η Greenpeace.
Σύμφωνα με την κ. Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη του Δικτύου Καταναλωτών, το Δίκτυο απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που αρνούνται να παίξουν το ρόλο του άκριτου καταναλωτή και θέλουν να έχουν έναν πιο ουσιαστικό λόγο και ρόλο στα ζητήματα που άπτονται της διατροφής τους, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας τους.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εμμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει το πράσινο φως στα μεταλλαγμένα.
Ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace επεσήμανε ότι οκτώ μήνες μετά τη σπορά και τρεις μήνες μετά την έναρξη της συγκομιδής του βαμβακιού, το Υπουργείο Γεωργίας δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα εργαστηριακά αποτελέσματα.
Εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της Greenpeace σε βαμβακόσπορο εισαγωγής (προέλευσης ΗΠΑ), έδειξαν την ύπαρξη μεταλλαγμένων σπόρων.
Επιπλέον, μεγάλες ποσότητες μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού εξακολουθούν να μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα μέσω των ζωοτροφών. Γι αυτό το λόγο, η Greenpeace έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα στον τομέα των ζωοτροφών – ιχθυοτροφών και των προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Οσοι καταναλωτές επιθυμούν να ενημερωθούν για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και να προμηθευτούν τον ανανεωμένο Οδηγό Καταναλωτών, μπορούν να επικοινωνούν με το Δίκτυο Καταναλωτών της Greenpeace στο τηλέφωνο 010 3838 990 (Δευτέρα-Παρασκευή, 11 πμ-4 μμ).
Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Χαραλαμπίδης, 010 3806 374-5, 0974 144554
Διαβάστε επίσης
- Για σωστή αποθήκευση τροφίμων
- Τροφικές αλλεργίες
- Διαβάζετε τι τρώτε
- Η Κομισιόν προσπαθεί να εισάγει “μεταλλαγμένα” από την πίσω πόρτα
- Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: “για το καλό μου” ή μήπως όχι;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.