Η κατανάλωση φαγητών τα οποία έχουν σα βάση τη σάλτσα τομάτας πιθανόν να μειώνουν τις γονιδιακές ανωμαλίες στα κύτταρα του προστάτη, σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.
Στην έρευνα συμμετείχαν 32 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, ηλικίας 60 έως 74 ετών και 7 άλλοι ασθενείς οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν σαν ομάδα ελέγχου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στους ασθενείς οι οποίοι κατανάλωναν ένα πιάτο ζυμαρικών με σάλτσα τομάτας ημερησίως, για τρεις εβδομάδες, παρατηρήθηκε μειωμένη καταστροφή του DNA στα κύτταρα και του ιστούς του προστάτη.
Επιπλέον οι ασθενείς αυτοί είχαν μειωμένα επίπεδα του αντιγόνου του προστάτη, PSA (prostate specific antigen), μία πρωτεΐνη-δείκτης στο αίμα για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τα αποτελέσματα αυτά στο λυκοπένιο, μία αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στη σάλτσα τομάτας. Υπάρχουν πολλές έρευνες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την προστατευτική δράση του λυκοπένιου στον καρκίνο του προστάτη.
Διαβάστε επίσης
- Η σάλτσα τομάτας μειώνει τον κίνδυνο από καρκίνο του προστάτη
- Νέο γονιδιακό τεστ για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη
- Αμφισβητείται το τεστ για καρκίνο του προστάτη
- Η παχυσαρκία φέρνει τον καρκίνο του προστάτη πιο νωρίς
- Υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου και καρκίνος του προστάτη
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.