“Μίας εξαρτήσεως μύριαι έπονται…”
“Μίας εξαρτήσεως μύριαι έπονται”, θα μπορούσε να παραφραστεί το αρχαίο ρητό, καθώς τα άτομα, τα οποία είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν και ένα παθολογικό πάθος για τα τυχερά παιχνίδια, σε σχέση με τα άτομα που δεν κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Η σχέση αυτή ισχύει και αντίστροφα και είναι ακόμα πιο ισχυρή στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις και στις μειονότητες, στοιχείο που επιβεβαιώνει και την κοινωνική διάσταση του προβλήματος. Οι επιπτώσεις στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή των ατόμων που είναι υποχείρια των δύο αυτών εξαρτήσεων, είναι καταστροφικές.
Ας δούμε όμως τα χαρακτηριστικά των δύο αυτών εξαρτήσεων:
Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα τυχερά παιχνίδια είναι το κόστος, η τύχη και το έπαθλο. Το 1980 η Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση κατέταξε την παθολογική εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια, στις διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων. Πρόκειται για μία ασθένεια με χρόνια εξέλιξη, η οποία μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί.
Ο τζογαδόρος περνά από τρία διαδοχικά στάδια:
Το στάδιο της νίκης: Μία ή περισσότερες επιτυχίες, του προκαλούν μία αίσθηση υπεραισιοδοξίας, ότι η τύχη του θα συνεχιστεί. Αυτή η αίσθηση αυξάνει το πάθος του να παίξει και να στοιχηματίσει μεγαλύτερα ποσά.
Το στάδιο της ήττας: Ο παίχτης καυχιέται για παλαιότερες επιτυχίες που είχε, αρχίζει να παίζει μόνος του και να απομονώνεται από τους παλιούς συμπαίχτες του και αρχίζει να δανείζεται χρήματα τα οποία δεν μπορεί να ξεπληρώσει και να λέει ψέματα στην οικογένεια και τους φίλους του. Νοιώθει δυστυχισμένος και πιστεύει ακράδαντα ότι η τύχη του θα αλλάξει και θα επιστρέψει στις επιτυχίες.
Το στάδιο της απελπισίας: Ο χρόνος που αφιερώνει πλέον στο πάθος του αυξάνεται, θεωρεί ότι υπεύθυνοι για τις αποτυχίες του είναι οι άλλοι, απομονώνεται, καταφεύγει σε παράνομες πρακτικές, έχει τάσεις αυτοκτονίας, νοιώθει απελπισμένος και καταφεύγει στο αλκοόλ ή σε άλλες εξαρτισιογόνες ουσίες, συχνά, χωρίζει από το σύντροφό του και ακολουθεί πλήρης συναισθηματική κατάρρευσή.
Η εξάρτηση από το αλκοόλ
Η εξάρτηση από το αλκοόλ χαρακτηρίζεται από την ακατανίκητη επιθυμία για ποτό, αδυναμία ελέγχου της ποσότητας που θα καταναλωθεί, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις στην περίπτωση που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί η επιθυμία για ποτό και τέλος ανάγκη για όλο και μεγαλύτερες ποσότητες.
Ο αλκοολισμός θεωρείται μία χρόνια ασθένεια, καθώς ο ασθενής θεωρεί το ποτό εξ ίσου απαραίτητο με το φαγητό και το νερό και η ανάγκη ικανοποίησης του πάθους του τον κάνει να παραμελεί κάθε άλλη κοινωνική υποχρέωσή του.
Διαβάστε επίσης
- Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος…
- Είμαι συνέχεια κουρασμένος, μήπως μου λείπει μαγνήσιο;
- Συναισθηματική διατροφή: Η ψυχολογία στο αδυνάτισμα
- Πίνετε για να ζεσταθείτε;
- Μελομακάρονα εναντίον κουραμπιέδων
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.