Τα έφηβα κορίτσια των οποίων η διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Cancer.
Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ότι στις ενήλικες γυναίκες η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δε συσχετίζεται με τον καρκίνο των ωοθηκών.
Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερες από 80.000 νοσοκόμες ηλικίας 30 – 55 ετών, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τη διατροφή τους, το κάπνισμα, τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και άλλους παράγοντες τρόπου ζωής. Καμία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχε ιστορικό καρκίνου.
Στις 301 περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών που διαγνώστηκαν στα 16 χρόνια παρακολούθησης των γυναικών αυτών, δε βρέθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στη λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών, είτε από τη διατροφή είτε από συμπληρώματα, με την ανάπτυξη του καρκίνου.
Οι γυναίκες όμως οι οποίες δήλωσαν ότι, κατά την εφηβεία κατανάλωναν τουλάχιστον 2.5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών, ημερησίως, είχαν 46% μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι αρχικά και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες και πιο λεπτομερείς έρευνες, που θα μελετήσουν τη σχέση της διατροφής κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, σε σχέση με καρκίνους που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή.
Διαβάστε επίσης
- Δίαιτα: μια μεγάλη απόφαση
- Διατροφή και ημικρανία
- Υπερβολές στη δίαιτα
- Τα Ναι και τα Οχι στη διατροφή της εγκύου
- Η σωστή διατροφή του φοιτητή
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.