Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς την εποχή που διανύουμε, καθώς οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι σε έξαρση. Περίπου οι οκτώ στις δέκα λοιμώξεις που αντιμετωπίζουν οι παιδίατροι αφορούν στο αναπνευστικό, ενώ στα βρέφη ηλικίας έως 12 μηνών, το 90% των λοιμώξεων αυτών οφείλονται σε διάφορους ιούς, από τους οποίους ο αναπνευστικός ιός μπορεί να αποτελέσει συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού εμφανίζονται σε διπλάσια συχνότητα σε παιδιά που παρακολουθούν προγράμματα παιδικών σταθμών. Τα παιδιά κάτω των 4 ετών βάζουν κάθε τρία λεπτά τα χέρια στο στόμα. Έχει υπολογισθεί ότι για τη μεταφορά των λοιμώξεων αρκεί η για 15 δευτερόλεπτα επαφή με τα χέρια και μπορεί να γίνει με το άγγιγμα των χεριών ή την ανταλλαγή παιχνιδιών.
Οι λοιμώξεις που αφορούν τα παιδιά, τα μέτρα προστασίας από αυτές, αλλά και πολλά ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την υγεία των παιδιών εξετάστηκαν κατά την διάρκεια του 21ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Παιδιατρικής, που διοργανώθηκε από τη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστήμιου Αθηνών στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2001, στο Κολλέγιο Αθηνών.
Σύμφωνα με τους ομιλητές, από τα βακτήρια ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί το συχνότερο αίτιο της οξείας μέσης ωτίτιδας, της πνευμονίας που χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο αλλά και της βακτηριαιμίας που προσβάλει τα βρέφη και συνήθως υποχωρεί χωρίς προβλήματα.
’λλοι τρόποι μεταφοράς των μικροβίων είναι με τα σταγονίδια του αέρα. Με σταγονίδια μεταφέρονται βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας και ο αιμόφιλος της γρίπης.
Υπολογίζεται ότι το 50% των παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών είναι φορείς του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις όπως πνευμονία, οξεία μέση ωτίτιδα ή ακόμη και μηνιγγίτιδα ιδιαίτερα σε περιόδους με συμπίπτουσα ίωση του ανώτερου αναπνευστικού.
Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των προγραμμάτων εμβολιασμού μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό μετάδοσης λοιμωδών νόσων σε χώρους όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Μέτρα πρόληψης της μετάδοσης των λοιμώξεων στα σχολεία περιλαμβάνει αποκλεισμό από το σχολείο των πασχόντων παιδιών και χορήγηση αντιβιοτικού όταν αυτό είναι αναγκαίο.
Ένα από τα βασικά «όπλα» στη μάχη κατά των λοιμώξεων είναι τα εμβόλια, τόνισαν οι ομιλητές, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας το νέο εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου. Ο μικροοργανισμός αυτός προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις στα παιδιά, όπως βακτηριαιμία, πνευμονία και μηνιγγίτιδα και είναι το συχνότερο βακτηριακό αίτιο ωτίτιδας.
Πρόσφατα αναπτύχθηκε ένα νέο εμβόλιο που εάν χρησιμοποιηθεί στη βρεφική και νηπιακή ηλικία παρέχει μεγάλη προστασία από τις λοιμώξεις αυτές και ελαττώνει σημαντικά τη νοσηρότητα που προκαλεί ο πνευμονιόκοκκος.
Αναφερόμενοι στο εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α, οι ομιλητές τόνισαν, ότι είναι ασφαλές και παρέχει μακροχρόνια προστασία. Στόχος είναι να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά, ώστε να εκριζωθεί η ασθένεια. Μέχρι να συμβεί αυτό, πρέπει να εμβολιάζονται όσοι ζουν σε περιοχές όπου η ηπατίτιδα Α είναι συχνή, καθώς και όσοι ανήκουν σε ομάδες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να αναπτυχθούν τα «πολυδύναμα» εμβόλια, τα οποία περιέχουν συνδυασμούς πολλών εμβολίων για διαφορετικές λοιμώξεις, που σήμερα φθάνουν έως και τα έξι σε μία σύριγγα. Με τη χρήση τους η εφαρμογή των εμβολιασμών γίνεται ευκολότερη, καθώς ο αριθμός των ενέσεων και επισκέψεων στο γιατρό ελαττώνονται και το κόστος μειώνεται.
Διαβάστε επίσης
- Προσοχή στα δαγκώματα των μικρών μας φίλων
- Το εμφιαλωμένο νερό χρειάζεται προσοχή
- ΔΕΗ: Προσοχή στο πέταγμα χαρταετού
- ΕΟΦ: Προσοχή σε φυτικά προϊόντα που περιέχουν Aristolochia
- ΠΟΥ: Προσοχή στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών για τον άνθρακα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.