Εκρηκτική είναι τα τελευταία χρόνια η εξάπλωση παγκοσμίως της λαπαροσκοπικής τεχνικής σε όλο σχεδόν το πεδίο της γενικής χειρουργικής. Η πρόοδος των λαπαροσκοπικών μεθόδων συντελέστηκε ταχύτατα, επηρέασε σημαντικά μέσα σε λίγα χρόνια τη χειρουργική δραστηριότητα και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό από εδώ και πέρα την πορεία της χειρουργικής.
Η νέα τεχνική βασίζεται στις γνωστές αρχές της κλασικής χειρουργικής, αλλά απαιτεί εξειδίκευση, καθώς προϋποθέτει ειδικούς τεχνικούς χειρισμούς μέσω μικρών προσπελάσεων, χωρίς τη δυνατότητα άμεσων χειρισμών στα σπλάχνα και χωρίς την απ’ ευθείας όραση, αλλά έμμεσα από οθόνη δύο διαστάσεων.
Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια του 5ου συνεδρίου της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του καθηγητού χειρουργικής Ιωάννου Δαδούκη.
Οι ομιλητές τόνισαν, ότι στην αρχή η λαπαροσκοπική χειρουργική εφαρμόστηκε σε ευρεία κλίμακα και στην Ελλάδα για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
Γρήγορα όμως το ενδιαφέρον των χειρουργών επεκτάθηκε και σε άλλα όργανα. Σε μεγάλο μέρος εγχειρήσεων της γενικής χειρουργικής, σε αρκετές θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις, ακόμη και σε μερικές δισκοπάθειες εφαρμόζονται λαπαροσκοπικές μέθοδοι για την αντιμετώπισή τους.
Φυσικά την πρωτοπορία στον τομέα αυτό είχε η γυναικολογία και όλες οι γυναικολογικές επεμβάσεις.
Η λαπαροσκόπηση, υπογραμμίστηκε, είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει μια σημαντική θέση στο οπλοστάσιο του γενικού χειρουργού, όπως και στις άλλες ειδικότητες και θα πρέπει να γίνεται κτήμα του κάθε ειδικευόμενου γιατί:
-Περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό ο χρόνος μετεγχειρητικής νοσηλείας με προφανή οφέλη για τους ασθενείς, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
-Η ανάρρωση των ασθενών στο σπίτι επιτυγχάνεται σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα, απ’ ό,τι συμβαίνει μετά από εγχειρήσεις κλασικής χειρουργικής. Για παράδειγμα, μετά από λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών παραμένουν στο νοσοκομείο μία μόνο ημέρα, ενώ μετά από μία περίπου εβδομάδα μπορούν να επανέλθουν στην εργασία τους.
-Αποφεύγεται η χειρουργική τομή, που πέρα από το αισθητικό πρόβλημα και το πρόβλημα ίασης, περιορίζει στο ελάχιστο κλασικές χειρουργικές επιπλοκές, όπως η διαπύηση του χειρουργικού τραύματος και η μετεγχειρητική κήλη.
-Τέλος περιορίζεται στο ελάχιστο ο μετεγχειρητικός πόνος, ενώ στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών η σίτιση αρχίζει την επόμενη μέρα της εγχείρησης.
Διαβάστε επίσης
- Τεχνική ηλεκτροκαρδιογραφήματος χωρίς ηλεκτρόδια
- Νέα τεχνική αποκατάστασης σοβαρών βλαβών στο γόνατο
- Πρωτοποριακή τεχνική κατά της καρδιακής ανεπάρκειας
- Γενετική προσέγγιση της ουλίτιδας, ανοίγει δρόμο για παρασκευή εμβολίου
- Νέα τεχνική ελέγχει εάν έχουν χορηγηθεί κρεατάλευρα στα ζώα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.