Μυκητιάσεις και πολλές άλλες δερματοπάθειες ταλαιπωρούν τους περισσότερους αθλητές, επηρεάζοντας πολλές φορές και τις επιδώσεις τους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του 2ου συνεδρίου ‘Αθλητισμός κατά την παιδική και εφηβική ηλικία’, το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Αθλητικής Επιστήμης από τις 2 μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των μολύνσεων παρουσιάζεται στους νέους, που ασχολούνται με τα αθλήματα στίβου (20%) και ακολουθούν το μπάσκετ (15%), το ποδόσφαιρο (11%) και άλλα αγωνίσματα. Η πλειοψηφία των πασχόντων είναι άντρες, πιθανώς γιατί οι άνδρες είναι πιο δραστήριοι, ιδρώνουν περισσότερο και έχουν πιο ανεπτυγμένη τριχοφυία.
Επιδημιολογικοί παράγοντες, που επηρεάζουν πιθανώς τις μυκητιάσεις, είναι το φύλο, η φυλή, ο ρυθμός ανάπτυξης των κερατινοκυττάρων, ο ρόλος των αμινοξέων του ιδρώτα, η φτωχή σε πρωτεΐνες διατροφή και γενετικοί προδιαθεσικοί παράγοντες.
Οι περισσότερες μυκητιάσεις του δέρματος, των νυχιών, του βλεννογόνου, αλλά και εσωτερικών οργάνων, οφείλονται στο γένος κάντιντα, που περιλαμβάνει ογδόντα είδη μυκήτων, ενώ η πιο συχνή μυκητίαση στον κόσμο είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση, που προσβάλλει κυρίως νέους σε χώρες ζεστές και υγρές και εντοπίζεται σε όλο το σώμα, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.
Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι ο αθλητισμός κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί τη βάση του αθλητικού οικοδομήματος κάθε χώρας.
Η αγάπη των παιδιών για την άθληση ξεκινά σ αυτή την ηλικία μέσα από το σχολείο, το σωματείο, τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού και άλλα αθλητικά προγράμματα.
Στην παιδική και εφηβική ηλικία δημιουργούνται οι στάσεις και οι συμπεριφορές εκείνες, οι οποίες θα οδηγήσουν αργότερα το σύνολο των παιδιών σ ένα υγιεινό τρόπο ζωής και στις περιπτώσεις ταλαντούχων ατόμων στη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους και στον πρωταθλητισμό.
Τα παιδιά από μικρή ηλικία μαθαίνουν μέσα από τον αθλητισμό να επιδιώκουν την αριστεία, να οργανώνουν το χρόνο τους, να θέτουν στόχους, να αξιολογούν τις ικανότητές τους σε σχέση με τους άλλους και τελικά να διαμορφώνουν μια κοινωνικά επιθυμητή συμπεριφορά.
Δεν πρέπει βέβαια να μας διαφεύγουν και οι παρενέργειες, που έχει η άθληση σ αυτή την ηλικία, προστίθεται στην ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.
Η βελτίωση των φυσικών ικανοτήτων ως αποτέλεσμα της υπερπροπόνησης συνυπάρχει με τους πρώιμους τραυματισμούς. Η προσπάθεια και η μαχητικότητα, η νίκη και η επιτυχία συνυπάρχουν με την απογοήτευση και την πρόωρη εγκατάλειψη.
Το συνέδριο αυτό και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στοχεύει:
Να παρουσιάσει τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα για την άθληση κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Να προσεγγίσει το ευαίσθητο αυτό θέμα από τη σκοπιά της αθλητιατρικής στην κατεύθυνση της πρόληψης προβλημάτων υγείας.
Να ενημερώσει τους αθλητικούς επιστήμονες και όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό για τις επιστημονικές μεθόδους άσκησης-άθλησης των νέων.
Να συζητήσει τις σχέσεις σχολικού και εξωσχολικού αθλητισμού και την ανάγκη δημιουργίας ενιαίων προγραμμάτων άθλησης.
Να διαμορφώσει ένα κείμενο αρχών για τον αθλητισμό στην παιδική ηλικία.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.