Η έγκριση φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου, είναι πολύ αργή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε σχέση με τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μην έχουν τη δυνατότητα για έγκαιρη χρήση θεραπειών που μπορούν να σώσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό συνέδριο για τον καρκίνο (ECCO 11), που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Λισσαβόνα.
Η Ευρωπαϊκή υπηρεσία για την έγκριση φαρμάκων EMEA (European Medicines Evaluation Agency), σπάνια χρησιμοποιεί την ειδική διαδικασία της “ταχείας” έγκρισης, για την έγκριση νέων αντικαρκινικών φαρμάκων, σε αντίθεση με την αντίστοιχη Αμερικανική Υπηρεσία FDA (Food and Drugs Administration).
Το FDA από το 1997 χρησιμοποιώντας την ειδική αυτή διαδικασία έγκρισης, μελέτησε 18 νέα αντικαρκινικά φάρμακα, 8 από τα οποία εγκρίθηκαν βασιζόμενα σε προκαταρκτικά στοιχεία. Αντίστοιχα το ΕΜΕΑ ενέκρινε μόλις 3 από τα 26 φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου, από το 1995.
Συγκρίνοντας το χρόνο που χρειάζεται ένα τέτοιο φάρμακο, για να εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία, για το χρονικό διάστημα 1995-2001, ο πιο σύντομος χρόνος ήταν 301 ημέρες και ο πιο μεγάλος 812 ημέρες (περισσότερο από 2 χρόνια), για την Ευρωπαϊκή υπηρεσία, ενώ ο αντίστοιχος μέσος χρόνος έγκρισης από το FDA ήταν 273 ημέρες.
Διαβάστε επίσης
- Νέες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων
- Εισαγγελική έρευνα για τις ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά
- Νέα γενιά φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού
- Νέα μέθοδος μειώνει το κόστος παραγωγής φαρμάκων
- Η διαδικασία θεώρησης των φαρμάκων για τους ναυτικούς
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.