Χρόνιες πυογόνες και μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος και των βλεννογόνων αποτελούν συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διαβητικός. Ατροφικές βλάβες του δέρματος στην κνήμη (οι κηλίδες της κνήμης) και εξανθηματικά ξανθώματα, αποτελούν άλλες συχνές εκδηλώσεις. Η «λιποειδική νεκροβίωση των διαβητικών» είναι μια ασυνήθης βλάβη που απαντά συχνότερα στις γυναίκες και εντοπίζεται στις πρόσθιες επιφάνειες των κνημών ή στις ραχιαίες επιφάνειες των ποδοκνημικών.
Διαβητικό πόδι
Η εμφάνιση ελκών στα πόδια αποτελεί για τους διαβητικούς ένα συχνό και ειδικό πρόβλημα. Η εμφάνιση των ελκών αρχικά και της διαβητικής γάγγραινας (είναι 20 φορές πιο συχνή στους διαβητικούς) αργότερα, οφείλεται στην ανώμαλη κατανομή πίεσης στο άκρο, στην ισχαιμία, στην περιφερική νευροπάθεια και στην ύπαρξη λοίμωξης. Το κάπνισμα δυσχεραίνει περαιτέρω την κλινική κατάσταση. Η απώλεια της αισθητικότητας στον διαβητικό οδηγεί στην μη έγκαιρη συνειδητοποίηση των βλαβών.
Διαβάστε επίσης
- Μελάνωμα: σημαντική η έγκαιρη διάγνωση
- Δέρμα: ένας άγρυπνος φύλακας
- Μεσοθεραπεία το καλοκαίρι
- H πλαστική χειρουργική δίνει λύσεις… κοιλιοπλαστική και γυναικομαστία. Όσα πρέπει να γνωρίζετε!
- Αντιρυτιδική προστασία – Πώς;
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.