Αποτελεσματική φαίνεται πως είναι η διαδικασία ένταξης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών σε θεραπευτικές κοινότητες με στόχο την απεξάρτηση τους και την επανένταξη τους στην κοινωνία, σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΘΕΑ η οποία ξεκίνησε στα μέσα του 1999 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2001.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα έκανε χρήση σε ποσοστό 91,1% όταν αποφάσισε να ενταχθεί στο πρόγραμμα της κοινότητας.
Η μείωση της χρήσης είναι 11% για όσους παρέμειναν στο θεραπευτικό πρόγραμμα μέχρι 3 μήνες, 31% για όσους παρέμειναν 3 έως 9 μήνες, 47% για όσους παρέμειναν έως 1 χρόνο, και 76% για όσους συμπλήρωσαν 1 χρόνο και παραπάνω στο πρόγραμμα της κοινότητας.
Παρεμφερή και τα αποτελέσματα για τις ομάδες που έκαναν χρήση κάνναβης και ακολούθησαν το πρόγραμμα των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ ενώ ανάλογη είναι και η εικόνα για όσους έκαναν χρήση φαρμάκων ή χαπιών.
Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, ένα έτος εντατικής θεραπευτικής παρέμβασης σε κοινότητα μειώνει δραστικά τη χρήση ουσιών και την παραβατική συμπεριφορά και συμβάλλει στην επανασύνδεση του ατόμου με την αγορά εργασίας. Μεγάλο ποσοστό χρηστών που διακόπτουν τη θεραπεία στις κοινότητες -σύμφωνα με την έρευνα- επιστρέφει στη χρήση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.