Η υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, πιθανόν να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Clinical Nutrition.
Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν περίπου 21.000 άνδρες, για μία χρονική περίοδο 11 ετών, βρέθηκε ότι τα άτομα των οποίων η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, από γαλακτοκομικά προϊόντα, ξεπερνούσε τα 600mg, είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τα άτομα των οποίων η πρόσληψη δεν ξεπερνούσε τα 150mg.
Κάθε επιπρόσθετη αύξηση στην ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, από γαλακτοκομικά προϊόντα, κατά 500mg, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 16%.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίζεται με μείωση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.
Στην έρευνα δε μελετήθηκε ποιά είναι η αντίστοιχη δράση της πρόσληψης ασβεστίου από συμπληρώματα διατροφής, ενώ, θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες προκειμένου να γίνουν νέες συστάσεις για την πρόσληψη ασβεστίου.
Διαβάστε επίσης
- Τα αμύγδαλα προστατεύουν από τον καρκίνο;
- Σκόρδο: υγιεινό και… δύσκολο
- Καρκίνος του μαστού και πρόληψη
- Σταυρανθή και καρκίνος
- Η αυτοεξέταση ως προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του μαστού
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.