Οι μισοί Έλληνες άνω των 30 ετών έχουν προσβληθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ενώ η συχνότητα εμφάνισής του στους ηλικιωμένους αγγίζει το 60%. Πρόκειται για ένα μικρόβιο που αποικίζει το στομάχι, κάτω από τις πτυχές του βλεννογόνου και καταφέρνει να επιβιώνει στο εξαιρετικά αφιλόξενο όξινο περιεχόμενό του χάρη στις ιδιαίτερες βιοσυνθετικές ικανότητές του. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ευθύνεται για το 95% του έλκους του δωδεκαδακτύλου, το 80% του έλκους του στομάχου, αλλά και για ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων καρκίνου και λεμφώματος του στομάχου.
Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες κατά την διάρκεια του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, η λοίμωξη μεταδίδεται κυρίως δια της στοματικής οδού και οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εγκατάσταση του μικροβίου στο βλεννογόνο του στομάχου είναι οι άσχημες συνθήκες υγιεινής, η κακή διατροφή, αλλά και η κληρονομική προδιάθεση.
Ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε μεγάλη συχνότητα προσβάλλει και τα παιδιά. Επίσης είναι παρόν σχεδόν στους μισούς ασθενείς, που παραπονούνται για δυσπεψία και στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων χρόνιας ενεργούς γαστρίτιδας.
Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη πρώτη μέρα των εργασιών Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα με την προεδρία του καθηγητού παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Επαμεινώνδα Τσιάνου.
«Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προλάβει αυτές τις καταστάσεις», τόνισαν. «Η εκρίζωση του», πρόσθεσαν, «επιφέρει ίαση. Στους σύγχρονους τρόπους διάγνωσης περιλαμβάνονται η γαστροσκόπηση και το τεστ αναπνοής, το οποίο επιτρέπει την ανίχνευση του μικροβίου με ένα απλό φύσημα του ασθενούς σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα. Και η εκρίζωσή του γίνεται με τη χορήγηση ισχυρών αντιεκκριτικών φαρμάκων σε συνδυασμό με αντιβιοτικά. Μετά την επιτυχή εκρίζωσή του επιτυγχάνεται πλήρης θεραπεία του έλκους και ελαχιστοποίηση, ακόμη και μηδενισμός των υποτροπών».
Ωστόσο οι γιατροί ανησυχούν καθώς το μικρόβιο γίνεται όλο και πιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, κυρίως σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου παρατηρείται υπερκατανάλωση των συγκεκριμένων φαρμάκων. Οι ερευνητές πάντως βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα εμβόλιο, που θα προλαμβάνει τις περισσότερες από τις ασθένειες, τις οποίες δημιουργεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Διαβάστε επίσης
- Δίαιτα: μια μεγάλη απόφαση
- Διατροφή και ημικρανία
- Υπερβολές στη δίαιτα
- Τα Ναι και τα Οχι στη διατροφή της εγκύου
- Η σωστή διατροφή του φοιτητή
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.