Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Μ. Μαρσέλος έδωσε έκτακτη συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοίνωσε επίσημα ότι ένας άνδρας μεγάλης ηλικίας απεβίωσε από ραβδομυόλυση βαριάς μορφής, μετά τη χορήγηση σεριβαστατίνης και γεμφιβροζίλης. Πρόκειται για τo φάρμακo LIPOBAN (ως co-marketing προϊόν με την ονομασία ELTINA) που απεσύρθη από την αγορά, που δόθηκε σε συνδυασμό με το φάρμακο LOPID. Ο κ. Μαρσέλος ανέφερε ότι στον ΕΟΦ έχουν αναφερθεί δέκα περιστατικά ραβδομυόλυσης, από τα οποία τα οκτώ αφορούσαν τη χορήγηση μόνο σεριβαστατίνης και τα δύο τη συγχορήγηση σεριβαστατίνης και γεμφιβροζίλης, από τα οποία το ένα δυστυχώς ήταν θανατηφόρο.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θανατηφόρο περιστατικό, ο πρόεδρος του ΕΟΦ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία που αφορούσαν το όνομα του ασθενή ή το όνομα του γιατρού και του Νοσοκομείου που αντιμετώπισαν το περιστατικό, επισημαίνοντας ότι υπήρξε πρόβλημα στην ενημέρωση του ΕΟΦ, μια και ο γιατρός που παρακολουθούσε τον άτυχο ασθενή, δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, τον ΕΟΦ αλλά ειδοποίησε την εταιρεία Bayer Hellas περίπου ένα μήνα μετά το συμβάν, στις 13 Ιουλίου, ενώ τελικά ο ΕΟΦ ενημερώθηκε από την ίδια την εταιρία μόλις την προηγούμενη Δευτέρα. Ο κ. Μαρσέλος θεωρεί ότι ευθύνονται για την έλλειψη ενημέρωσης του ΕΟΦ τόσο ο γιατρός όσο και η εταιρία και γι’ αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΦ θα συνεδριάσει στις 3 Σεπτεμβρίου για να επιβληθούν κυρώσεις.
Σε ερώτηση μέχρι τι ύψος μπορούν να φθάσουν τα αντίστοιχα πρόστιμα ο κ. Μαρσέλος ανέφερε το ποσό των πέντε εκατομμυρίων.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε ότι ο οργανισμός έκανε από τη μεριά του όλες τις αναγκαίες ενέργειες που αφορούσαν την ενημέρωση των γιατρών, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, το οποίο έστειλε ενημερωτική εγκύκλιο στους Ιατρικούς Συλλόγους και τα Νοσοκομεία όλης της χώρας επισημαίνοντας όμως ότι για να λειτουργήσει η υπηρεσία Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ απαιτείται η συνεργασία των γιατρών με τη συμπλήρωση της αντίστοιχης κίτρινης κάρτας που αφορά τέτοια περιστατικά, την οποία και πρέπει να αποστέλλουν στον ΕΟΦ εντός 15 ημερών.
Ο κ. Μαρσέλος συμπλήρωσε ότι σε όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί 677 περιστατικά ραβδομυόλυσης από τη χορήγηση σεριβαστατίνης και 426 από τη συγχορήγηση σεριβαστατίνης και γεμφιβροζίλης, ενώ από το σύνολο αυτών τα 52 και τώρα 53 με το κρούσμα στην Ελλάδα, ήταν θανατηφόρα. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν την Αμερική μια και εκεί τα αντίστοιχα σκευάσματα κυκλοφορούσαν σε συσκευασία των 800 mg ενώ στην Ευρώπη σε συσκευασία 300 mg. Πρόσθεσε ακόμη ότι στην Ελλάδα το φάρμακο σεριβαστατίνη χοηγείτο σε 25.000 ασθενείς τον μήνα.
Η ραβδομυόλυση είναι μια κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει μαζική καταστροφή μυϊκών κυττάρων και απελευθέρωση των συστατικών τους στην κυκλοφορία του αίματος. Τα συμπτώματα είναι μυϊκός πόνος, αδυναμία, πιθανώς πυρετός, σκούρα ούρα, έμετος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις, συμβαίνει νεφρική ανεπάρκεια ή πολυοργανική ανεπάρκεια που μπορεί να καταλήξει μοιραία για τη ζωή του ασθενούς.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα 9 περιστατικά που του αναφέρθηκαν δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα μετά την διακοπή του φαρμάκου, ενώ τόνισε ότι και όσοι ασθενείς παίρνουν τα φάρμακα δεν πρέπει να ανησυχούν μετά βέβαια από τη διακοπή της συγκεκριμένης θεραπείας.
Ο κ. Μαρσέλος πρόσθεσε τέλος ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα υπάρξει από την Ε.Ε συνολική αποτίμηση του πρόβλήματος, που αφορά τα σκευάσματα που υπάγονται στη φαρμακολογική κατηγορία των στατινών.
Διαβάστε επίσης
- Απειλή για τη δημόσια υγεία η νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης
- Γιατροί ΕΟΠΥΥ: ΝΑΙ στα γενόσημα, ΟΧΙ στη δραστική ουσία
- Κρήτη: οι γιατροί του Λασιθίου για τα γενόσημα
- Η αλήθεια για τη δραστική ουσία
- Σφοδρή αντίδραση των γιατρών για τη δραστική ουσία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.