8.000 κιλά ακατάλληλα τρόφιμα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) ως αποτέλεσμα των ελέγχων που διεξήγαγε ο ΕΦΕΤ κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου 2001, ενώ επιπλέον 41.000 κιλά ακατάλληλων ή ληξιπρόθεσμων τροφίμων κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν μετά από την αίτηση των κατόχων τους στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Η παραποίηση των ενδείξεων επισήμανσης ή παρουσίασης ή διαφήμισης προϊόντων, δηλαδή η παραπλάνηση του καταναλωτή σχετικά με την προέλευση (κυρίως για το κρέας) ή σχετικά με την ημερομηνία λήξεως αποτελούν τις παραβάσεις που βρίσκονται στην πρώτη θέση μετά τον έλεγχο του ΕΦΕΤ .
Ο ΕΦΕΤ σε σχετικό δελτίο τύπου που απέστειλε στο Care, αναφέρει ότι οι έλεγχοι ξεπέρασαν τους 1000 και πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Οι έλεγχοι (επιθεωρήσεις επιχειρήσεων τροφίμων, δειγματοληψίες, διεκαπαιρέωση καταγγελιών καταναλωτών για ακατάλληλα τρόφιμα), κατά κύριο λόγο αφορούσαν:
1. Μονάδες διάθεσης (ή επεξεργασίας) κρέατος και παραγώγων του (κρεοπωλεία, αλλαντοποιεία κλπ)
2. Χώρους μαζικής διακίνησης τροφίμων (Βαρβάκειος, Αγορά Ρέντη, Ιχθυόσκαλες, ψυγεία, αποθήκες)
3. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, παιδικές κατασκηνώσεις κλπ)
Οι έλεγχοι ξεπέρασαν τους χίλιους. 1030 επιχειρήσεις ελέγθηκαν στα πλαίσια των τακτικών ελέγχων και 30 επιπλέον μετά από καταγγελίες πολιτών)
Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης και δραστηριοποίησης του ΕΦΕΤ θα επιτρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα την ολοκληρωμένη εποπτεία της αγοράς τροφίμων, τη συστηματική ενημέρωση των καταναλωτών και την ουσιαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων για την πρόληψη των διατροφικών κινδύνων και την αποτελεσματική προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Επιπλέον η ολοκλήρωση των “οδηγιών” για την εφαρμογή ενιαίων “Κανόνων ορθής Υγιεινής Πρακτικής” ανά κατηγορία επιχειρήσεων τροφίμων και η ενημέρωση των επιχειρηματικών κλάδων σχετικά με τις νέες απαιτήσεις διασφάλισης της υγιεινής σε όλο το φάσμα της τροφικής αλυσίδας, θα συντελέσουν στη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των τροφίμων της Ελληνικής Αγοράς.
Διαβάστε επίσης
- Για σωστή αποθήκευση τροφίμων
- Τροφικές αλλεργίες
- Διαβάζετε τι τρώτε
- Η Κομισιόν προσπαθεί να εισάγει “μεταλλαγμένα” από την πίσω πόρτα
- Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: “για το καλό μου” ή μήπως όχι;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.