Δεκαπενταύγουστος και το προσκύνημα χιλιάδων πιστών στην Παναγία της Τήνου θα αποτελέσει και φέτος την έκφραση της παρακλητικής αγωνίας προς τη Μεγαλόχαρη για υγεία, θεραπεία της αρρώστιας και ανακούφιση του πόνου.
Τι γίνεται όμως όταν κάποιος χάσει την πίστη του; Μήπως γίνεται πιο ευάλωτος στην αρρώστια και κινδυνεύει περισσότερο; Χαρακτηριστικές είναι οι έρευνες του Δρ. Harold G. Koenig.
Ο Koenig είναι ψυχίατρος στο Πανεπιστημίου Duke. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη θρησκεία, την πνευματικότητα και την υγεία. Οι απόψεις του έχουν καλυφθεί εκτενώς στο Newsweek και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Ο Δρ. Koenig έχει δημοσιεύσει πάνω από 280 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά. Ανέλαβε την πρώτη συστηματική τεκμηριωμένη ανάλυση σχετικά με την σύνδεση μεταξύ ψυχικών διαταραχών και της θρησκείας.
Σύμφωνα με αυτή, φαίνεται ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η θρησκευτική πίστη σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία στους τομείς της κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών και της αυτοκτονίας.
Αλλά και πέρα από τα ψυχικά νοσήματα, οι άνθρωποι οι οποίοι χάνουν την ελπίδα τους στο Θεό γίνονται πεσιμιστές και κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη μάχη με το θάνατο κατά την διάρκεια κάποιου σοβαρού νοσήματος.
Οπως εξηγεί ο Δρ. Koenig είναι φυσιολογικό όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, αν και πιστεύουν, να χάνουν το κουράγιο τους, να αμφιβάλουν για την ύπαρξη του Θεού και πολλές φορές να αισθάνονται έντονα συναισθήματα θυμού.
Οταν όμως τα συναισθήματα αυτά δεν είναι πρόσκαιρα και ο ασθενής δεν μπορεί να τα ξεπεράσει τότε βιώνει ένα συνεχές άγχος, το οποίο επιβαρύνει την κατάσταση του.
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.