Η τοποθέτηση ενός σκουλαρικιού σε κάποιο μέρος του σώματος – γνωστή και ως piercing -αποτελεί πλέον μια αρκετά διαδεδομένη συνήθεια μεταξύ κυρίως των νέων. Η μύτη, ο ομφαλός, αλλά και η γλώσσα, οι θηλές του στήθους, ή ακόμα και τα γεννητικά όργανα σε πιο ακραίες περιπτώσεις, υφίστανται αυτή την επώδυνη και όχι ακίνδυνη διαδικασία, όλο και πιο συχνά. Το σκουλαρίκι, είτε έχει την μορφή κρίκου, είτε αποτελείται από ένα στέλεχος που διαπερνά τον βλεννογόνο ή το δέρμα και φέρει δύο μικρές μεταλλικές σφαίρες στα δύο του άκρα. Οι κίνδυνοι για την υγεία, αφορούν τόσο την πιθανή βλάβη κάποιου αγγείου ή νεύρου, όσο και μια λοίμωξη, εξ αιτίας ενός μολυσμένου εργαλείου ή μη τήρησης των κανόνων αντισηψίας. Οι ειδικοί μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αυξάνονται τα είδη των ιών και των μικροβίων που συνδέονται με ανάλογες λοιμώξεις.
Πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases δημοσιεύθηκαν δύο άρθρα, στο ένα εκ των οποίων γινόταν αναφορά σε τρία περιστατικά λοίμωξης από αναερόβια μικρόβια μετά από piercing, ενώ στο δεύτερο παρουσιαζόταν η περίπτωση μιας 17χρονης κοπέλας, η οποία παρουσίασε λοίμωξη από μυκοβακτηρίδιo, ένα χρόνο μετά από την τοποθέτηση σκουλαρικιού στο στήθος της.
Αυτές οι περιπτώσεις οφείλονται σύμφωνα με τους ειδικούς σε μη επαρκή μέτρα αντισηψίας, τόσο των εργαλείων όσο και της περιοχής στην οποία θα γίνει η επέμβαση. Οπως μάλιστα επισημαίνουν, είναι αδύνατον πρακτικά να ελεγχθούν οι χώροι και τα άτομα τα οποία κάνουν αυτές τις επεμβάσεις, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος μετάδοσης ηπατίτιδας Β ή του ιού του AIDS να μην είναι αμελητέος.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα άτομα που αναλαμβάνουν να σας τοποθετήσουν το σκουλαρίκι δεν είναι γιατροί και συνεπώς στερούνται ανατομικών γνώσεων, συνεπώς είναι πολύ εύκολο να προξενήσουν κάποια βλάβη σε κάποιο νεύρο ή ακόμα και αγγείο. Επίσης δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια αιμορραγία ή και να σας ενημερώσουν για τα συμπτώματα που θα έχετε μετά από την επέμβαση και πως θα τα αντιμετωπίσετε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τοποθέτηση σκουλαρικιού στη γλώσσα. Το οίδημα που προκαλείται μετά την επέμβαση και διαρκεί μια εβδομάδα, πέρα από επώδυνο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην αναπνοή όσο και στη κατάποση. Η πιθανότητα αλλεργίας επίσης δεν πρέπει να αποκλείεται.
Επιπλέον καθώς το σκουλαρίκι θα κτυπά πάνω στα δόντια σαν ένα σφυρί, μπορεί να προκαλέσει βλάβες, όπως κατάγματα της αδαμαντίνης ή και νέκρωση του πολφού των δοντιών. Συχνά το σκουλαρίκι δαγκώνεται κατά λάθος, με άμεση συνέπεια το σπάσιμο του δοντιού.
Αν παρόλα αυτά έχετε αποφασίσει ότι δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό, φροντίστε να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό για τους πιθανούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσετε, τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που θα το τοποθετήσετε και διασφαλίστε όσο αυτό είναι δυνατόν, ότι αυτός που θα σας το τοποθετήσει τηρεί αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και ξέρει (;) τι κάνει.
Διαβάστε επίσης
- Νέα μέθοδος μπάι-πας για καρδιοπαθείς υψηλού κινδύνου
- Εμβολιασμός κατά της γρίπης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου
- Εφηβες: Ομάδα υψηλού κινδύνου για εκτρώσεις
- Κύηση υψηλού κινδύνου
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.