Με αφορμή τα περιστατικά απώλειας ανθρωπίνων ζωών τα οποία παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας υπενθυμίζει στο κοινό ορισμένες οδηγίες οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να τηρούνται για την αποφυγή τέτοιων θλιβερών φαινομένων.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ:
– Να μην απομακρύνονται κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρουν καλό κολύμπι.
– Να υπολογίζουν πάντοτε την επιστροφή, που είναι περισσότερο κουραστική.
– Να αποφεύγουν να μπαίνουν στη θάλασσα και να κολυμπούν πριν περάσουν τουλάχιστον τρεις (3) ώρες μετά το φαγητό. Επειδή όμως ο οργανισμός με το κολύμπι κουράζεται, καλό είναι πριν μπουν στη θάλασσα να έχουν φάει κάτι πολύ ελαφρύ(φρυγανιά, σοκολάτα, ένα ποτήρι γάλα κλπ).
– Να αποφεύγουν τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών πριν από την κολύμβηση.
– Να μην κολυμπούν σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.
– Να αποφεύγουν τις βουτιές σε περιοχές που δεν ξέρουν το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού. Να έχουν πάντοτε ανοιχτά τα μάτια τους μέσα στη θάλασσα.
– Να μην αφήνουν μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχουν. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της κολύμβησης πρέπει να έχουν πάντοτε υπόψη τα παρακάτω:
– Αν αισθανθεί κάποιος ρίγος ή ζαλάδα να βγει αμέσως από τη θάλασσα.
– Αν κουραστούν κολυμπώντας να μην πανικοβάλλονται. Να μένουν στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση. Όταν ξεκουράζονται, να κολυμπούν και πάλι προς την ακτή.
– Αν πάθει κάποιος κράμπα να μη φοβηθεί. Να χαλαρώσει το μέρος του σώματος που πιάστηκε και με αργές κινήσεις να κολυμπήσει προς την ακτή.
– Να μην κολυμπούν πιο πέρα από τις σημαδούρες που δείχνουν τα όρια, έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται ταχύπλοα σκάφη.
– Αν αντιληφθεί κάποιος κολυμβητή να ζητάει «βοήθεια και δεν γνωρίζει πώς να τον βοηθήσει, να καλέσει και αυτός «βοήθεια για να τρέξει κάποιος άλλος που ξέρει να τον βοηθήσει.
– Να μη μένουν πολύ ώρα στον ήλιο, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα μπάνια. Να μην ξεχνούν τον κίνδυνο για εγκαύματα ή ηλίαση.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑΔΥΟΝΤΑΙ:
Η κατάδυση είναι μία συναρπαστική αλλά και απαιτητική δραστηριότητα. Όταν εκτελείται σωστά, με την εφαρμογή της σωστής τεχνικής, είναι πολύ ασφαλής. Αντιθέτως εγκυμονούνται κίνδυνοι όταν δεν ακολουθούνται οι απαραίτητοι και καθιερωμένοι κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι περιγράφονται συνοπτικά παρακάτω:
– Καταδυόμαστε μόνο όταν βρισκόμαστε σε άριστη κατάσταση υγείας και είμαστε κατάλληλα εκπαιδευμένοι για το είδος κατάδυσης που θα επιχειρήσουμε.
– Ποτέ δεν καταδυόμαστε μόνοι. Πάντοτε έχουμε μαζί μας ένα σύντροφο που εμπιστευόμαστε πλήρως και η εκπαίδευσή του είναι αντίστοιχη με τη δική μας.
– Έχουμε πάντοτε μαζί μας πλωτήρα με τη σημαία των καταδύσεων.
– Επιθεωρούμε σχολαστικά τον εξοπλισμό μας πριν καταδυθούμε και φροντίζουμε για τη συντήρηση του μετά την ανάδυση.
– Δεν καταδυόμαστε σε περιοχές που δε γνωρίζουμε ή με μεγάλη κίνηση πλωτών μέσων, σε περιοχές με ισχυρά ρεύματα, μολυσμένα νερά ή όταν η κατάσταση επιφανείας είναι τρικυμιώδης.
– Μόλις νοιώσουμε κόπωση, ζάλη, πονοκέφαλο ή δυσφορία για οποιοδήποτε λόγο, διακόπτουμε την κατάδυσή μας και αναδυόμαστε προσεκτικά με τη βοήθεια του ζευγαριού μας.
-Κατά την ανάδυση αναπνέουμε πάντα με κανονικό ρυθμό και δεν κρατάμε την αναπνοή μας.
Οσον αφορά αυτούς που ασχολούνται με την υποβρύχια αλιεία με ψαροντούφεκο πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κάτωθι οδηγίες:
– Ποτέ δε θα πρέπει να υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και να αψηφούν τους κινδύνους που ενέχει αυτό το είδος της αλιείας.
– Να κινούνται πάντα εκ του ασφαλούς και να αποφεύγουν τις παράτολμες και επικίνδυνες ενέργειες, όσον αφορά το βάθος, το χρόνο κατάδυσής τους, τις επικίνδυνες περιοχές (σπηλιές, ρεύματα κλπ). Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος για την ανάδυσή τους να είναι υπερεπαρκής.
– Να μην εξακολουθούν να έχουν οπλισμένο το ψαροντούφεκό τους όταν βρίσκονται έξω από το νερό.
– Να μην ξεχνούν ότι η αμέλεια τήρησης των ανωτέρω οδηγιών στην επιδίωξη τους «να μη χάσουν κάποιο ψάρι, ενδεχομένως να αποβεί «μοιραία για την ίδια τους τη ζωή.
Διαβάστε επίσης
- Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ προειδοποιούν: δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς παρενέργειες
- Μέτρα για τον αφθώδη πυρετό, από το υπουργείο Γεωργίας
- Μεταρρύθμιση και για την πρόνοια από το υπουργείο Υγείας
- Το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται για το 2004
- Το Υπουργείο Υγείας τιμά τους Παρολυμπιονίκες
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.