Οι πισίνες αποτελούν ένα καταφύγιο δροσιάς για όλους μας και ειδικά για τα παιδιά ένα ιδανικό μέρος για παιχνίδι, καθώς η έλλειψη ελεύθερων χώρων και τα στενά διαμερίσματα δεν τους επιτρέπουν να εκτονώσουν την ενέργεια τους. Δυστυχώς όμως μερικές φορές, η απροσεξία των μεγάλων και ο υπερβολικός ενθουσιασμός των παιδιών, έχει ως αποτέλεσμα να συμβαίνουν ατυχήματα, τα οποία μπορεί να έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ασφάλειας, 3000 παιδιά κάτω των 5 ετών μεταφέρονται κάθε χρόνο σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες εξ΄αιτίας κάποιου ατυχήματος σε πισίνα, ενώ 260 παιδιά της ίδιας ηλικίας πνίγονται σε πισίνες κατοικιών.
Καθώς και στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν αρκετά δυστυχήματα σε πισίνες, η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑ.ΤΟ.) με σχετικό δελτίο τύπου μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των παιδιών σε πισίνα ή οπουδήποτε αλλού υπάρχει ‘συγκεντρωμένο’ νερό.
Γνωρίζοντας ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από 3 λεπτά ακόμη και σε νερό στάθμης 30 cm και ότι οι πιθανότητες να σωθεί είναι πολύ περισσότερες όταν εφαρμοσθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες, σημαντικό να εφαρμόζουμε τα παρακάτω:
-Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί μόνο του χωρίς επίβλεψη από κάποιον ενήλικα κοντά σε πισίνα
-Μάθετε να εφαρμόζετε πρώτες βοήθειες και πως μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον ο οποίος κινδυνεύει από πνιγμό
-Μάθετε το παιδί να κολυμπά από μικρή ηλικία, καθώς και να έχει αίσθηση του κινδύνου
-Φροντίστε να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός διάσωσης (σωσίβιο, σκοινί κτλ)
-Εχετε μία τηλεφωνική συσκευή ή σύνδεση στο χώρο δίπλα στην πισίνα για να μπορέσετε άμεσα να ειδοποιήσετε τις πρώτες βοήθειες καθώς και να υπάρχουν συγκεντρωμένα όλα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (νοσοκομεία, επείγοντα περιστατικά, ερυθρός σταυρός κτλ).
-Περιφράξτε» όλη την περιοχή γύρω από την πισίνα με μαλακές ή σκληρές συνεχόμενες μπάρες-φράχτες με ελάχιστο ύψος 1m, εφοδιασμένους με πόρτα κατά προτίμηση αυτόματου κλεισίματος, ή με ερμητικό σκέπαστρο, είτε ακόμα με ηχητικό συναγερμό και υπέρυθρες ακτίνες, τοποθετημένο στην επιφάνεια του νερού ή γύρω από την εγκατάσταση έτσι ώστε να ανιχνεύουν την προσέγγιση του παιδιού (ενημερωθείτε από τον εγκαταστάτη της πισίνας σας)
-Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν έχει μόνο του πρόσβαση στην πισίνα ή σε άλλο σημείο με «συγκεντρωμένο» νερό. Φροντίστε να είναι κλειστές όλες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν στην πισίνα ώστε το παιδί μόνο του να μην μπορεί να τις περάσει
-Ποτέ μην αφήνετε το κάλυμμα της πισίνας στην πισίνα γιατί το παιδί μπορεί εύκολα να παγιδευτεί σε αυτό.
-Φροντίστε να έχετε μία τηλεφωνική συσκευή ή σύνδεση στο χώρο δίπλα στην πισίνα για να μπορέσετε άμεσα να ειδοποιήσετε τις πρώτες βοήθειες καθώς και να υπάρχουν συγκεντρωμένα όλα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (νοσοκομεία, επείγοντα περιστατικά, ερυθρός σταυρός κτλ).
-Απομακρύνετε όλες τις καρέκλες και τα τραπέζια από την περιοχή της πισίνας γιατί το παιδί μπορεί να ανέβει και να πέσει στο νερό
-Απομακρύνετε όλα τα παιχνίδια από την περιοχή της πισίνας γιατί το παιδί παίζοντας μπορεί να ξεχαστεί και να πέσει στην πισίνα
-Οταν είναι κοντά στην πισίνα και δεν γνωρίζει μπάνιο, φροντίστε να φοράει πάντα μπρατσάκια ή σωσίβιο
-Μετά το μπάνιο βγάλτε όλα τα επιπλέοντα αντικείμενα όπως παιχνίδια και φουσκωτά από το νερό.
Διαβάστε επίσης
- Όμορφα χέρια με …ασφάλεια
- Απολαύστε τη θάλασσα με ασφάλεια
- Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας
- INKA: Πάσχα και Ασφάλεια Τροφίμων
- Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ασφάλεια των τροφίμων
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.