Μόνο το 13% του πληθυσμού γνωρίζει τα ακριβή νόμιμα όρια κατανάλωσης αλκοόλ από οδηγούς (μισό γραμμάριο αλκοόλης σε ένα λίτρο αίματος), ενώ το 90% θεωρεί ότι το αλκοόλ δεν επηρεάζει την οδική συμπεριφορά ενός “ικανού” οδηγού, με αποτέλεσμα το 94% των πολιτών να μην διστάζει να οδηγεί μετά από διασκέδαση και κατάποση αλκοόλ.
Τα σχετικά στοιχεία που δημοσιεύονται σε έντυπο του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ), έκδοσης 2001, δείχνουν ότι τα ατυχήματα που προξενούν οι πιωμένοι οδηγοί ευθύνονται για το 70% των ατυχημάτων, εκ των οποίων πολλά είναι θανατηφόρα.
Πολλοί οδηγοί αγνοούν ότι η κατανάλωση 1-2 μπουκαλιών μπύρας έχει σαν συνέπεια την μείωση των αντανακλαστικών. Η αλκοόλη, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, δημιουργεί κενά προσοχής, μειώνει το συντονισμό, δημιουργεί κόπωση, υπνηλία, καθυστερεί το χρόνο αντίδρασης και δημιουργεί την αίσθηση υπερ-σιγουριάς στον οδηγό αναφορικά με τις ικανότητες του.
Πέρα από το αλκοόλ, όμως, και πολλά φάρμακα που θεωρούνται από τους ασθενείς ως αθώα, μπορεί να επηρεάσουν καταλυτικά την οδήγηση. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, φάρμακα για την εποχιακή αλλεργία, τη ναυτία του ταξιδιού, το συνάχι, τη γρίπη κ.α. είναι πιθανόν να προκαλέσουν παρενέργειες ανάλογες του αλκοόλ, ενώ σε συνδυασμό με το αλκοόλ οι παρενέργειες είναι ακόμα πιο έντονες.
Διαβάστε επίσης
- Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος…
- Είμαι συνέχεια κουρασμένος, μήπως μου λείπει μαγνήσιο;
- Πίνετε για να ζεσταθείτε;
- Πόσο παχαίνουν τα ποτά;
- Αυξημένες τρανσαμινάσες. Τι μπορεί να σημαίνουν;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.