Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες και μάλιστα μικρής ηλικίας καταφεύγουν στην λύση των εμφυτευμάτων μαστού από σιλικόνη, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα είναι περισσότερο αποδεκτές από τον κοινωνικό τους περίγυρο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να προτείνει τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για τα εμφυτεύματα αυτού του τύπου με στόχο την προστασία των γυναικών που έχουν υποστεί την επέμβαση, αλλά και τον έλεγχο και την καλύτερη οργάνωση του εμπορίου εμφυτευμάτων. Η απόφαση αυτή ψηφίστηκε μετά από πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού κ. Janelly Fourtou ζητά μεταξύ άλλων να απαγορεύονται οι εμφυτεύσεις σιλικόνης για αισθητικούς λόγους σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Στην Ευρώπη, όλα τα κράτη -εκτός της Γαλλίας- δεν θέτουν περιορισμούς για τα εμφυτεύματα σιλικόνης. Στη Γαλλία έχουν επιβληθεί περιορισμοί από το 1992. Το 1995 απαγορεύθηκαν όλα τα εμφυτεύματα μαστού εκτός από τα εμφυτεύματα από φυσιολογικό ορό. Οι χειρουργοί υποβάλλουν αίτηση εξαίρεσης σε περίπτωση συγκεκριμένων ιατρικών αλλαγών (ανάπλαση μετά από μαστεκτομή) προκειμένου να χρησιμοποιήσουν εμφυτεύματα σιλικόνης.
Τα εμφυτεύματα σιλικόνης πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους το 1962. Εως σήμερα έχουν διατεθεί στην αγορά εκατοντάδες διαφορετικά είδη. Παράλληλα με τις ιατρικές μελέτες, πολυάριθμες γυναίκες έχουν υποστηρίξει ότι παρουσίασαν συμπτώματα που είναι πεπεισμένες ότι σχετίζονται με τα εμφυτεύματά τους.
Ο ακριβής αριθμός των γυναικών με εμφυτεύματα είναι άγνωστος. Η έλλειψη ενημέρωσης για τους ενδεχόμενους κινδύνους είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που έχουν επισημάνει οι ομάδες αυτοβοήθειας των πασχόντων.
Οι ασθενείς θα πρέπει πάνω απ’ όλα να γνωρίζουν ότι τα εμφυτεύματα δε διαρκούν δια βίου και ενδέχεται να χρειασθούν αντικατάσταση ή αφαίρεση.
Σύμφωνα με τις μελέτες, στο 5-51% των περιπτώσεων σημειώνονται ρήξεις. Αλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι το ποσοστό ανέρχεται στο 50% από τα 7 έως τα 10 έτη, ενώ φθάνει μέχρι το 95% μέχρι τα 20 έτη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ άλλων προτείνει:
-Να έχουν οι ασθενείς πρόσβαση σε πλήρη και δωρεάν ενημέρωση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
-Κάθε διαφήμιση να περιλαμβάνει προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις.
-Να αναφέρεται σε ειδικό “διαβατήριο” η ακριβής μορφή του εμφυτεύματος και οι ενδεικνυόμενες μετεγχειρητικές προφυλάξεις.
-Να θεσπισθούν “εθνικά μητρώα εμφυτεύσεων μαστού” τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως βάση δεδομένων για μακροπρόθεσμες έρευνες σχετικά με τα εμφυτεύματα σιλικόνης, τηρώντας βεβαίως το ιατρικό απόρρητο.
-Μία εμφύτευση πρέπει να περιλαμβάνει προκαταρκτική συνάντηση με το χειρουργό, ενημέρωση για τους κινδύνους, επαρκή προθεσμία προβληματισμού και ετήσιο μετεγχειρητικό έλεγχο.
Είναι τέλος αναγκαίο να καθιερωθεί Ευρωπαϊκή νομοθεσία με στόχο κυρίως τη βελτίωση της πιστοποίησης, της εμπορίας και του ελέγχου σε ό,τι αφορά τα εμφυτεύματα.
Διαβάστε επίσης
- Lifting δοντιών και εμφυτεύματα δοντιών
- Νέα μέθοδος για μείωση του στήθους
- Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμφυτεύματα στήθους
- Νέα τεχνική για την ανάπτυξη του γυναικείου στήθους
- Εμφυτεύματα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.