Καμία εισαγωγή ψαριών ύποπτων για αυξημένη συγκέντρωση υδραργύρου δεν πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, από χώρες της Νότιας Αφρικής, το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με δελτίο τύπου, που μας απέστειλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους Ελληνες καταναλωτές εφ΄όσον δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα της Ελληνικής αγοράς και η ετοιμότητα και η πρακτική των ελεγκτικών αρχών αποδεικνύεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι πρόκειται αποκλειστικά για πρόβλημα άλλου Κράτους-Μέλους, της Γερμανίας, για το οποίο ενημερώθηκαν εγκαίρως οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές της χώρας μας, όπως και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και το οποίο αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά.
Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ακόμη, ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο ‘σήμα’ στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης (Rapid Alarm System) για Διατροφικούς Κινδύνους και διαβεβαιώνει ότι όλες οι εισαγωγές τροφίμων, που πραγματοποιούνται από “τρίτες” χώρες, ελέγχονται συστηματικά για πιθανούς παράγοντες κινδύνου, ενώ τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται, αξιολογούνται και κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σε περίπτωση που εντοπιστούν φορτία τροφίμων με παρουσία τοξικών ή άλλων επιβλαβών για την υγεία ουσιών, σε συγκέντρωση πάνω από τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια, τα προϊόντα δημεύονται.
Η είσοδός τους στην Ελληνική αγορά απαγορεύεται και παράλληλα ειδοποιούνται και οι αρμόδιες υπηρεσίες των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Ιδιαίτερα για την παρουσία βαρέων μετάλλων (μολύβδου, καδμίου και υδραργύρου) σε ιχθυρά, ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει ότι πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι και όσον αφορά την προηγούμενη χρονιά έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 100 δείγματα για υδράργυρο από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Σημειωτέον ότι ο υδράργυρος αποτελεί μόνο το 4% των συνολικών επισημάνσεων για χημικούς κινδύνους στο σύστημα Αlert της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.