Οι καυτές μέρες μας δείχνουν το δρόμο για τις παραλίες, και για όσους δεν είναι εφικτό, οδηγούν απλά στην όαση του …ντους του σπιτιού τους. Οσο ευχάριστη κι αν είναι η επαφή με το υγρό στοιχείο, δεν παύει να αποτελεί μια πρόσκαιρη παρένθεση στον καύσωνα. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να δροσίσουμε συνολικά τον οργανισμό μας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές …δροσερής διατροφής. Στόχος μας πρέπει να είναι η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών, ώστε να μην επιβαρύνουμε επιπλέον τον ήδη ταλαιπωρήμενο από τις υψηλές θερμοκρασίες οργανισμό μας.
Κατά την περίοδο της ζέστης, θα πρέπει να καταναλώνονται πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία εκτός από το ό,τι παρέχουν όλα τα απαραίτητα μικροδιατροφικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), περιέχουν πολύ νερό και φυσικά λίγες θερμίδες.
Τα φρούτα αποτελούν πολύ καλές πηγές άμεσης ενέργειας, παρέχοντας στον οργανισμό γλυκόζη, η οποία είναι γνωστή και ως ‘τροφή του εγκεφάλου’. Παράλληλα βοηθούν τον οργανισμό στην επαναφορά της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας η οποία διαταράσσεται με την έντονη εφίδρωση.
Τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε νερό, βιταμίνες και μέταλλα και παράλληλα παρέχουν τις απαραίτητες, για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, διαιτητικές (φυτικές) ίνες.
Οι σαλάτες είναι από τις καλύτερες λύσεις για ελαφρύ γεύμα, οι οποίες όταν συνδυάζονται με κάποια πρωτεϊνούχα τροφή (τυρί) και φυσικά κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες (ψωμί) αποτελούν πλήρες γεύμα.
Αποφύγετε όσο μπορείτε τις λιπαρές σάλτσες και κυρίως αυτές που έχουν βάση την κρέμα γάλακτος ή τη μαγιονέζα. Επιλέξτε απλά λίγο ελαιόλαδο μαζί με λεμόνι ή ξύδι.
Σύμφωνα με τους κανόνες της σωστής διατροφής τουλάχιστον το 50% της Ημερήσιας Ενεργειακής Πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες. Αυτό το ποσοστό δεν αλλάζει κατά τους ζεστούς μήνες.
Επειδή μάλιστα τα φρούτα και τα λαχανικά δεν περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, η καθημερινή πρόσληψη αμυλούχων τροφών είναι απαραίτητη. Οι υδατάνθρακες εκτός από το ό,τι παρέχουν λίγες θερμίδες (σε σχέση με τα λιπίδια), είναι ιδιαίτερα εύπεπτοι.
Ενα υδατανθρακούχο γεύμα λοιπόν αποτελεί μία πολύ καλή πρόταση καλοκαιρινού φαγητού. Ζυμαρικά ή ρύζι λοιπόν, χωρίς πολύ λιπαρές σάλτσες, είναι μια καλή ιδέα. Τα λαδερά φαγητά έχουν βέβαια την τιμητική τους. Προσοχή όμως, στο λάδι. Μην το παρακάνετε!
Τα λιπαρά φαγητά, από την άλλη, θεωρούνται βαριά για το καλοκαίρι, γιατί η πέψη τους κρατά 3 περίπου ώρες. Περιορίστε λοιπόν τα φαγητά πλούσια σε λίπος όπως τα τηγανιτά, τα παχιά κρέατα και τα αλλαντικά.
Η πρόσληψη σε πρωτεΐνες, οι οποίες περιέχονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης θα πρέπει να είναι σε χαμηλά επίπεδα και να μην ξεπερνά το 15% της Ημερήσιας Ενεργειακής Πρόσληψης.
Επιλέξτε ζωικές τροφές που δεν περιέχουν πολύ λίπος όπως λευκό κρέας, χωρίς πέτσα και ορατό λίπος καθώς και ημίπαχα ή και άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μην καταργείτε το αλάτι. Είναι πολύτιμο το καλοκαίρι, αφού κατακρατά νερό στον οργανισμό, βοηθώντας σας να μην ιδρώνετε υπερβολικά. Παράλληλα διατηρεί τα επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό σε φυσιολογικά επίπεδα. Φυσικά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, ενώ ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους υπερτασικούς.
Τα οινοπνευματώδη ποτά, πρέπει να αποφεύγονται , ειδικά σε ώρες μεγάλης ζέστης και κυρίως στην παραλία. Προκαλούν μεγαλύτερη έξαψη και εφίδρωση, ενώ αποδίδουν και πολλές θερμίδες (1 g αλκοόλης αποδίδει 7 KCal).
Το καλοκαίρι με τη ζέστη, ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Πρέπει λοιπόν να καταναλώνετε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως. Η πρόσληψη αυτή καλύπτει τη μέση ανάγκη για νερό, όμως σε ιδιαίτερες περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης, οι ανάγκες μπορεί να είναι πιο αυξημένες.
Μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι μάτια μέσα στις κόγχες, ξηρή γλώσσα και δέρμα, ή δέρμα που χάνει την ελαστικότητά του. Συχνά, αλλά όχι πάντα, ακατανίκητη δίψα. Σε έντονη αφυδάτωση, έχουμε πτώση της συστολικής πίεσης, υψηλούς σφυγμούς, ολιγοουρία και απάθεια.
Κατά τους θερινούς μήνες, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι επίσης επικίνδυνες για την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε. Οι θερμοκρασίες γύρω στους 30 βαθμούς αποτελούν την ιδανικότερη θερμοκρασία για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών υπεύθυνων για δηλητηριάσεις.
Τα πιο ευπαθή προϊόντα είναι αυτά που χρειάζονται ψυγείο ή κατάψυξη, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα, τα ψάρια και τα θαλασσινά αλλά και τα γλυκά και τα παγωτά.
Να είστε λοιπόν πολύ προσεκτικοί στην αγορά τροφίμων κατά τους θερινούς μήνες, τόσο στους χώρους μαζικής σίτισης (ταβέρνες, εστιατόρια, καντίνες) όσο και στα σημεία πώλησης τροφίμων (σουπερμάρκετ, μπακάλικα, ψιλικατζίδικα).
Διαβάστε επίσης
- Δίαιτα: μια μεγάλη απόφαση
- Διατροφή και ημικρανία
- Υπερβολές στη δίαιτα
- Τα Ναι και τα Οχι στη διατροφή της εγκύου
- Η σωστή διατροφή του φοιτητή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.