Eνα στα τρία άτομα από το γενικό πληθυσμό υποφέρει από διαταραχές του ύπνου, όπως είναι η αϋπνία, το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, η ναρκοληψία, οι εφιάλτες και η υπνοβασία. Η αϋπνία είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη διαταραχή του ύπνου και από αυτήν υποφέρει το 20% των ενηλίκων και ιδιαίτερα οι γυναίκες, καθώς και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών αναφέρουν την αϋπνία ως μείζον πρόβλημα. Στην αϋπνία ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα ανησυχίας, έντασης και στενοχώριας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κατά τη νύχτα υποφέρει από δυσκολία να κοιμηθεί, από δυσκολία να παραμείνει κοιμισμένος ή ξυπνά πρόωρα.
Οι διαταραχές του ύπνου είναι ένα από τα κύρια θέματα του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχοφυσιολογίας, που διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την Ελληνική Εταιρεία Ψυχοφυσιολογίας και του οποίου οι εργασίες άρχισαν στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του καθηγητού Νευρολογίας στο Α.Π.Θ. κ. Φώτη Φωτίου.
Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που συντόνισε ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Σολδάτος, τονίστηκε ότι περίπου το 5% του γενικού πληθυσμού πάσχει από υπνηλία.
Με τον όρο υπνηλία (υπερυπνία ) περιγράφονται όλες οι καταστάσεις όπου υπάρχει σταθερά υπερβολική υπνηλία ή επεισόδια ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από τους ασθενείς αυτούς, οι μισοί περίπου υποφέρουν από ημερήσια υπνηλία, εξαιτίας του συνδρόμου απνοιών στον ύπνο, ενώ το 1/4 περίπου πάσχει από ναρκοληψία.
Η ναρκοληψία χαρακτηρίζεται από ημερήσια υπνηλία με αιφνίδια επεισόδια ακατανίκητου ύπνου, καταπληξία, υπνική παράλυση και υπναγωγικές ψευδαισθήσεις . Τα επεισόδια ακατανίκητου ύπνου μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε στιγμή, από 1 έως 200 την ημέρα που ξεκουράζουν το άτομο και διαρκούν από 1-15 λεπτά .
Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο χαρακτηρίζεται από επεισόδια μερικής ή πλήρους απόφραξης των αεραγωγών για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου, που τερματίζονται από αφυπνίσεις. Η ‘αφύπνιση’ δε γίνεται αντιληπτή από το άτομο. Οι επαναλαμβανόμενες ‘αφυπνίσεις’, δεκάδες φορές σε μία νύκτα, κατακερματίζουν τον ύπνο και ενοχοποιούνται για την ημερήσια υπνηλία. Τα νυχτερινά συμπτώματα είναι το ροχαλητό, οι παύσεις της αναπνοής και το αίσθημα πνιγμού.
Σήμερα γνωρίζουμε, τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες, ότι τα προβλήματα των ασθενών αυτών είναι πολλαπλά και αφορούν την εργασία, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την οδήγηση, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τον τρόπο διαβίωσης στο σπίτι, την ποιότητα ζωής. Η υγεία, σωματική και ψυχική, βλάπτεται μόνιμα.
Τα τροχαία ατυχήματα είναι συχνά και ενίοτε θανατηφόρα επειδή ο ασθενής αποκοιμήθηκε στο τιμόνι. Τα εργατικά ατυχήματα μπορεί να είναι από επιπόλαια έως πολύ σοβαρά, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση στην εργασία, μειωμένες αποδοχές, ακόμη και απόλυση. Τα οικιακά ατυχήματα και οι αυτοτραυματισμοί, ιδιαίτερα όσα οφείλονται στο κάπνισμα, είναι επίσης πολύ συχνά.
Η αυτοεκτίμηση του ασθενούς είναι χαμηλή, ενώ η κοινωνική απομόνωση υψηλή λόγω της υπνηλίας ή των επεισοδίων ύπνου που παρουσιάζει, κατά τη διάρκεια κοινωνικών συναθροίσεων. Το κοινωνικό περιβάλλον τον αντιμετωπίζει ως τεμπέλη, αδιάφορο, πληκτικό κατά το γάμο, το ενοχλητικό ροχαλητό απομακρύνει την ή τον σύντροφο από το κρεβάτι στο νυχτερινό ύπνο, ενώ μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.
Η διάγνωση γίνεται στα Ειδικά Ιατρεία και Εργαστήρια Υπνου και η θεραπεία επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους, είναι απλή και βοηθά ουσιαστικά τον πάσχοντα σε όλους τους τομείς και τις εκφράσεις της ζωής του .
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.