Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι ουσίες που ονομάζονται ‘ισοθειοκυανιδίνες’ μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα σε πειραματόζωα, αλλά υπήρχαν λιγοστά στοιχεία για αυτή την ευεργετική επίδραση στους ανθρώπους.
Μία μεγάλη έρευνα όμως που έγινε στην Κίνα και ανακοινώθηκε στο έγκυρο αγγλικό ιατρικό περιοδικό Lancet (τεύχος 356), δίνει ενθαρρυντικά δεδομένα στην όλη μελέτη. Η έρευνα λοιπόν αυτή μελέτησε ούτε λίγο ούτε πολύ 18,244 Κινέζους άνδρες, για ένα διάστημα από 7.5 χρόνια το ελάχιστο, έως και 11 χρόνια το μέγιστο.
Είναι γνωστό ότι η διατροφή στην Κίνα είναι πολύ πλούσια σε λαχανικά, ειδικά σε λάχανο και μπρόκολο, που είναι εξαιρετικά πλούσιες πηγές των ισοθειοκυανιδινών.
Οι ερευνητές μελέτησαν τους 232 άνδρες που τελικά ανέπτυξαν στη διάρκεια της έρευνας καρκίνο του πνεύμονα και τους συνέκριναν με 710 άλλους άνδρες οι οποίοι δεν παρουσίασαν πρόβλημα.
Η μελέτη μάλιστα πήρε υπόψη της και τις γενικότερες συνθήκες ζωής καθώς και τις συνήθειες καπνίσματος έτσι ώστε τα δύο γκρούπ των ανθρώπων (ασθενείς και υγιείς) να έχουν ακριβώς τις ίδιες παραμέτρους.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η συγκέντρωση των ισοθειοκυανιδών στα ούρα των ανθρώπων που τελικά δεν αρρώστησαν ήταν στατιστικά πολύ υψηλότερη σε σχέση με την περιεκτικότητα των ούρων των καρκινοπαθών.
Το συμπέρασμα λοιπόν της έρευνας αυτής ήταν ότι η αυξημένη παρουσία ισοθειοκυανιδών στα ούρα (άρα και η μεγαλύτερη κυκλοφορία τους στον οργανισμό του ανθρώπου) σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του κινδύνου για προσβολή από καρκίνο του πνεύμονα.
Βέβαια, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα καθώς η έρευνα θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους πληθυσμούς, αλλά το κατ`αρχήν μήνυμα προς όλους είναι σαφές: Θα πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση λαχανικών γενικά και ειδικά να προσθέτουμε εάν είναι δυνατόν σχεδόν σε καθημερινή βάση στο τραπέζι μας λάχανο, μπρόκολο αλλά και τους κοντινούς τους συγγενείς, όπως το κουνουπίδι.
Διαβάστε επίσης
- Μεσογειακή διατροφή
- Φαγητό εστιατορίου χαμηλό σε λιπαρά; Γιατί όχι!
- Τα αμύγδαλα προστατεύουν από τον καρκίνο;
- Σκόρδο: υγιεινό και… δύσκολο
- Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες: ο μεγάλος σαμποτέρ
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr