Στην εκστρατεία για την ουσιαστική ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών στα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας και γενικότερα της προστασίας τους, αναμένεται ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά το Νέο Δίκτυο Προστασίας Καταναλωτών του ΙΝΚΑ, η παρουσίαση του οποίου έγινε στην Θεσσαλονίκη. Η ανάγκη ενός τέτοιου θεσμού είναι απολύτως απαραίτητη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου κ. Χ. Κουρή, αν αναλογιστούμε ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 6.145 αναφορές παραπόνων για τρόφιμα. Αυτό όπως επεσήμανε είναι η κορυφή του παγόβουνου αφού, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, σε κάθε μία από τις καταγραφόμενες καταγγελίες αντιστοιχούν 25, κατ ελάχιστον, έως 350, κατά μέγιστο, που δεν καταγράφονται και δεν αναφέρονται.
Φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν 66 Κέντρα Υποδοχής Παραπόνων και συγκεκριμένα 27 Παραρτήματα της Υπηρεσίας Προστασίας Τουριστών ΙΝΚΑ, 14 συνεργαζόμενα γραφεία Πληροφοριών και 25 γραφεία Νομικών Συμβουλών από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι την Ρόδο.
Οι εκπρόσωποι του ΙΝΚΑ τόνισαν ότι με το σημερινό προσωπικό εποπτείας και τις προκύπτουσες ανθρωποώρες, σε σχέση με τα σημεία παραγωγής ή διάθεσης τροφίμων που πρέπει να ελεγχθούν, έχουμε αντιστοιχία ενός ελέγχου κάθε οκτώ χρόνια.
Υποστήριξαν, ακόμη, ότι μόνο στον τομέα εποπτών υγείας οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 296 ενώ ο προϋπολογισμός για έκτακτους ελέγχους στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ανύπαρκτος.
Υπενθύμισαν, επίσης, ότι στο χώρο του Τουρισμού και ενόψει καλοκαιριού υπάρχουν περισσότερες από κάθε άλλο τομέα της αγοράς ευκαιριακές επιχειρήσεις.
Μια άλλη ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, που έκανε εντύπωση, ήταν πως την τελευταία τριετία το ποσοστό των ακατάλληλων ή νοθευμένων δειγμάτων τροφίμων τα οποία εξετάστηκαν σε κρατικά εργαστήρια αυξήθηκε μέχρι και 453% ενώ αντίθετα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου η παραπομπή όσων κατηγορήθηκαν για νοθεία τροφίμων μειώθηκε σε ποσοστό 134%.
Οι υπεύθυνοι του ΙΝΚΑ, τέλος, κατήγγειλαν ότι η διαφορά στην εξέλιξη των τιμών μεταξύ μη τυποποιημένων ανωνύμων τροφίμων και των μη τυποποιημένων επωνύμων τροφίμων ανήλθε μέσα στα τελευταία 30 χρόνια στο ιλιγγιώδες ποσοστό αύξησης του 1542%.
Διαβάστε επίσης
- Αντίδραση του ΣΕΒΤ στον Οδηγό Καταναλωτών της Greenpeace
- Δίκτυο οικολόγων: Παρέμβαση στην ελληνική πραγματικότητα
- ΙΝΚΑ: Αυξήθηκαν τα παράπονα των καταναλωτών
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.